• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziedziczenie z formularza C#

Object Storage Arubacloud
0 głosów
607 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2016 w C# przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)

Witam. Problem jest taki ze podczas dziedziczenia z formularza cala klasa jest zamieniana na formularz. W jaki sposob dorwac sie do labelek i textboxow w innej klasie? Na formsie sa one ustawione na public, ale bez dziedziczenia i tak to nie dziala.

Przyklad:

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.Threading.Tasks;
using System.Windows.Forms;

namespace Assignment2v3
{
    class Declarations : Form1
    {
        public List<Label> ErrRep
        { get; set; }
        public List<TextBox> TextBoxes
        { get; set; }
        public List<ComboBox> ComboBoxes
        { get; set; }
        public Declarations()
        {
            ErrRep = DeclareErrorReports();
            TextBoxes = DeclareTextBoxes();
            ComboBoxes = DeclareComboBoxes();
        }
        List<Label> DeclareErrorReports()
        {
            var ER = new List<Label>();
            ER.Add(errorReport1);
            ER.Add(errorReport2);
            ER.Add(errorReport3);
            return ER;
        }//Would be used if try catch worked
        List<TextBox> DeclareTextBoxes()
        {
            List<TextBox> TextBoxes = new List<TextBox>();
            TextBoxes.Add(textBoxPizza1);
            TextBoxes.Add(textBoxPizza2);
            TextBoxes.Add(textBoxPizza3);
            return TextBoxes;
        }//Puts all textBoxes into a list
        List<ComboBox> DeclareComboBoxes()
        {
            var ComboBoxes = new List<ComboBox>();
            ComboBoxes.Add(comboBoxPizza1);
            ComboBoxes.Add(comboBoxPizza2);
            ComboBoxes.Add(comboBoxPizza3);
            return ComboBoxes;
        }//Puts all comboboxes into a list
         // ^ Boring declarations
    }
}

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 grudnia 2016 przez Burgund Początkujący (480 p.)

To ja się może podepnę pod pytanie "W jaki sposob dorwac sie do labelek i textboxow w innej klasie?". W WPFie mogę zrobić takie coś:

((MainWindow) System.Windows.Application.Current.MainWindow).NameGameObject8.Text =
                gameObjectArray[7].GetName();

A w Formsie? 

komentarz 14 grudnia 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Dzieki za robienie nadziei xD
0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
Nie za bardzo rozumiem co chcesz powiedzieć przez

"W jaki sposob dorwac sie do labelek i textboxow w innej klasie"

Chcesz stworzyć formularz tj kontrolkę windows forms a następnie z poziomu innej klasy dostać się do jej właściwości  np. label?
komentarz 15 grudnia 2016 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Tak

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 212 wizyt
pytanie zadane 30 października 2017 w PHP przez Undisputed Gaduła (3,040 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 568 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2017 w PHP przez niezalogowany

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...