• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odpowiednie zapytanie SQL pomiędzy datami

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,346 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2016 w PHP przez emilkaanna Początkujący (330 p.)
edycja 6 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk

Dzień dobry :)

Tworzę system rezerwacji w PHP. Niestety nie mogę wymyślić odpowiedniego zapytania SQL, który uniemożliwiłby zapisanie do bazy zadeklarowanego przedziału czasowego jeśli któryś dzień w przedziale od - do jest już zajęty. Innymi słowy, jeśli zarezerwowałam coś od 1 grudnia do 4, to następna osoba nie może go zarezerwować od 3 do 10 grudnia, bo 3 i 4 grudnia jest mój.

Poniższe zapytanie uniemożliwia mi zapisanie w tym samym dniu (jak je przerobić?):

//Czy dzienod już istnieje?
$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM rezerwacja WHERE od='$dzienod'");

if (!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);

$ile_takich_dni = $rezultat->num_rows;
if($ile_takich_dni>0)
{
        $wszystko_OK=false;
}
komentarz 14 grudnia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Witaj

Widzę, że jesteś nową użytkowniczką naszego forum. Zapraszam Cię więc do zapoznania się z naszym regulaminem oraz FAQ. Dowiesz się tam na przykład, jak wstawić kod w bloczek - warto to robić, bo dodaje to estetyki do pytania i uprzyjemnia czytanie kodu. Sytuacja wygląda mniej więcej tak jak pomiędzy pisaniem kodu w pierwszym lepszym notatniku, a jakimś porządnym edytorze czy IDE :)

Pozdrawiam
komentarz 14 grudnia 2016 przez emilkaanna Początkujący (330 p.)
przeniesione 14 grudnia 2016 przez HaKIM
Dzięki za bloczki.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 14 grudnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 14 grudnia 2016 przez emilkaanna

Najlepsza

Pomóc może klauzula BETWEEN.

http://stackoverflow.com/questions/14681815/query-to-select-data-between-two-dates-with-the-format-m-d-yyyy 

Jeśli zapytanie zwróci wynik, wyświetlasz error o zarezerwowanym terminie.

Przynajmniej na ten czas takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w SQL, bazy danych przez kacperl95 Obywatel (1,980 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 223 wizyt
pytanie zadane 24 października 2015 w SQL, bazy danych przez sliwka92 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 641 wizyt

93,023 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,368 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...