• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy jest różnica w programowaniu na macu a na windowsie?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
1,553 wizyt
pytanie zadane 13 grudnia 2016 w C i C++ przez Paweł98 Nowicjusz (150 p.)
Od razu zaznaczam że jestem świeżakiem i dopiero zaczynam swoją przygodę z C++. Mam pytanie odnośnie języka c++ na macu i windowsie, oglądam kurs na yt i tworzę pierwsze kodowanie w codeblocksie na win10 ale przesiadam się na maca i tutaj moje pytanie, jest róznica w programowaniu w tym programie na win10 a na macu?
Z góry dzięki za info.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez zperkowski Stary wyjadacz (11,150 p.)
wybrane 14 grudnia 2016 przez Paweł98

Najlepsza
Różnica polega na innych bibliotekach dostępnych na różnych systemach. C/C++ posiada biblioteki niskiego poziomu, które nie występują na każdym systemie, więc programy, które działały Ci na Windowsie mogą już się nie kompilować na macOS/Linux'ie. Trzeba sprawdzić czy biblioteki używane w kursie są dostępne na macOS. Albo szukać alternatywnych bibliotek, albo szukać innego kursu. Wydaje mi się, że jednak większość kursów podstawowych jest tworzona z myślą o Windowsie.

Gdy chcesz by programy w C działały na kilku systemach operacyjnych, to są dwie drogi. Pierwszą jest szukanie bibliotek, które są multiplatformowe. Takie rozwiązanie jest czasem bardziej skomplikowane w stosowaniu, ale pozwala napisać jeden kod. Drugą jest najpierw pisanie na jeden system, potem próba kompilacji na drugim i naprawa kodu dyrektywami warunkowymi.
+2 głosów
odpowiedź 13 grudnia 2016 przez niezalogowany
Na Macu masz środowisko XCode które możesz mieć za darmo z MacAppStore

W samym czystym c++ różnic wielkich niema czasem musisz użyć trochę innych bibliotek i to w sumie tyle

+ Microsoft już za chwile wypuszcza Visual Studio na Maca https://www.visualstudio.com/vs/visual-studio-mac/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 259 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 567 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w C i C++ przez NintyS Użytkownik (940 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,063 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w C i C++ przez Jakub Śliż Użytkownik (940 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,259 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...