• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MVC, Zend a może Symfony ?

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
+2 głosów
1,069 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2015 w PHP przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
edycja 15 maja 2015 przez Gandalf
Witam, rozpisuję sobie poszczególne elementy bo planuję napisać większy projekt. Zastanawiam się czy do tego projektu zacząć uczyć się MVC czy może planować w technologii Zend?

Co proponujecie jeśli chodzi o obiektówkę?

Ps. Szukałem, ale podobnego tematu nie znalazłem, także nie duplikuję wątków :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 15 maja 2015 przez efiku
Od siebie dodam tylko tyle, że oba FW do których nawiązujesz są warte nauki:)

Jak już się chcesz z którymś zapoznać, to dodaj do tego jeszcze composera ( to trzeba znać i umieć się tym posługiwać )

Wiele IDE ma wsparcie dla tych FW jak np Netbeans dla PHP czy PHPStorm które ułatwiają pracę.

Nie są one ciężkie jeżeli chodzi wydajność, bo np.

Nie musisz pobierać całego Symfony aby postawić stronę, jest to na tyle elastyczne, że każdy praktycznie komponent możesz pobrać niezależnie.

W SF wystarczy Ci ich cookbok i nie odłącznym elementem będzie tutaj Stack:> Warto też zerknąć na kursy od eduweba związane z Symfony.

W Symfony elegancko widać MVC jak byś tam pytał :)

Miło czyta mi się takie posty. Pozdrawiam :)
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
A Zend Framework to nie jest MVC? Szczerze mówiąc tych frameworków jest od groma i trocha, jeżeli chodzi o PHP. Tylko wiem, że Zend czy Symfony to dosyć duże kombajny i niekoniecznie fajne dla początkujących. Polecam zajrzeć na Laravel, CakePHP, CodeIgniter, Kohana te frameworki są lepsze na początek. Jest jeszcze jedna ciekawa opcja jeżeli chodzi o szybkość to to Phalcon Framework, nie ma nic szybszego na rynku, bo to jest ponoć całkowicie napisana w C++ biblioteka czy tam framework do PHP ;)
komentarz 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 15 maja 2015 przez efiku
yy może uczmy się dobrych praktyk na początek :) CI jest stary, Kohana? ktoś z tego jeszcze korzysta? Lepszą opcją będzie nauka Silexa. ;) A co do Phalcona, byłem na phpersach i słuchałem wykładu Gościa który o tym gadał, Phalcon to lib do php'a, niestety mało jest obecnie serwerów które mają ten lib jako extension - jest warty uwagi ;) ale nie pobierzesz go sobie od tak, trzeba będzie kompilować.
komentarz 15 maja 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
CI podobno odżyło po jakimś tam czasie i niby ludzie go polecają, a co do kompilowania Phalcona to raczej to problematyczne w żaden sposób nie jest, więc można i tym się zainteresować. Prawdę mówiąc polecam też zajrzeć na rozwiązania inne niż PHP. Warto zerknąć na to co oferuje np. Django, RoR, ASP.NET też fajne rozwiązania aczkolwiek znacznie różniące się od siebie oraz od samego PHP jedyny punkt wspólny to MVC ;)
komentarz 15 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
CI = php 4 :d Ale masz racje, RoR Django itd. też warto się tym zainteresować :D No ale jak już jakiś większy projekt to warto moim zdaniem zainwestować sobie już w dedyka jakiegoś.

+1

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 375 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2018 w PHP przez Eliro Stary wyjadacz (12,160 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 173 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 493 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2018 w PHP przez Radosław Foltyński Obywatel (1,180 p.)

93,434 zapytań

142,429 odpowiedzi

322,662 komentarzy

62,798 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...