• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka c++ - jaka książka / kurs

–1 głos
479 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 w C i C++ przez dewe Gaduła (4,300 p.)
Witam, wiem, że to pytanie się pojawiło już wiele razy, ale z roku na rok te standardy się zmieniają, więc pytam ponownie.

Co polecacie do nauki c++? Aktualnie znam tylko podstawy. Zmienne, pętle, warunki, switch.

Jaką książkę lub kurs polecacie? Najlepiej jakąś książkę po której będę w stanie pisać jakieś Cracki do programów/gier, albo jakieś aplikacje okienkowe.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 grudnia 2016 przez niezalogowany
wybrane 12 grudnia 2016 przez dewe
 
Najlepsza

Standardy się zmieniają, ale ty wciąż tkwisz w podstawach które pozostają identyczne. A gdy skończysz podstawy i zechcesz poduczyć się standardów to zajrzysz do dokumentacji cpp.

Najlepiej jakąś książkę po której będę w stanie pisać jakieś Cracki do programów/gier (...)

Do tego potrzebujesz raczej hexeditora i znajomości asemblera niż C++

(...)  albo jakieś aplikacje okienkowe.

Tutaj to raczej dowolny kurs z sieci o danej bibliotece

komentarz 12 grudnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
W c++ jak w wielu innych jezykach mozesz zrobic wszystko
1
komentarz 12 grudnia 2016 przez niezalogowany

A za co mogę się wziąć w C++? (Byle nie konsola, bo mnie do odtrąca) od czego najłatwiej będzie zacząć? Jakieś aplikacje działające w tle? (Np. co godzine żeby wyświetlał się alert czy inne tego typu programy - jaka biblioteka do tego i jak to mniej więcej napisać?) Lub jakieś może macie inne propozycje? :D

Mówiąc szczerze to aplikacje konsolowe są zdecydowanie bardziej praktyczne od tych okienkowych, automatyzacja okienek jest mało wygodna, a na pewno nie tak trywialna jak konsoli.

Jeżeli chodzi o okienka to pewnie Qt, jeżeli chcesz porobić ciekawsze rzeczy to pewnie zainteresuje cię też Boost.

komentarz 12 grudnia 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)

No ale w konsoli nie da się stworzyć żadnego przydatnego i estetycznego programu. Chciałbym robić cokolwiek innego, byle nie te konsole :P 

1
komentarz 12 grudnia 2016 przez niezalogowany
Jeżeli mówisz, że w konsoli nie da się zrobić żadnego przydatnego i estetycznego programu to oznacza tylko tyle że żadnego jeszcze nie widziałeś, dla mnie to okienka są mało przydatne w części przypadków.

Spójrz choćby na gcc (z którego przecież korzystasz), ffmpeg, gdb, vim, radare2, openssl, metasploit, ...
komentarz 12 grudnia 2016 przez dewe Gaduła (4,300 p.)
W takim razie przepraszam. A mógłbyś mi podpowiedzieć co można stworzyć w aplikacji konsolowej? Coś przydatnego. (ffmpeg gdb vim etc - nie mam pojęcia co to jest).

Byłbym wdzięczny gdybyś uzasadnił co ciekawego można tworzyć w konsoli to może mnie zachęcisz :D

Podobne pytania

0 głosów
7 odpowiedzi 584 wizyt
pytanie zadane 6 września 2018 w PHP przez Gumason Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 74 wizyt
pytanie zadane 11 października w Bezpieczeństwo, hacking przez koleś34 Bywalec (2,010 p.)

85,877 zapytań

134,650 odpowiedzi

298,919 komentarzy

56,744 pasjonatów

Advent of Code 2021

Top 15 użytkowników

  1. 1048p. - rucin93
  2. 1042p. - Whistleroosh
  3. 989p. - adrian17
  4. 984p. - Mikbac
  5. 982p. - Mateusz Bogdan
  6. 977p. - Michal Drewniak
  7. 967p. - nidomika
  8. 859p. - CC PL
  9. 854p. - Argeento
  10. 757p. - ScriptyChris
  11. 692p. - s. Dorota Kowalewska
  12. 683p. - tokox
  13. 660p. - Vinox
  14. 645p. - TheLukaszNs
  15. 628p. - WhiskeyTaster
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...