• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książka S.Pratha na początek?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
349 wizyt
pytanie zadane 12 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Radsler Nowicjusz (150 p.)
Witam, jestem uczniem 2 klasy technikum informatycznego i chciałbym w końcu zacząć naukę czegoś konkretnego. Myślałem nad książka szkoła  programowania S.Pratha, ale spotkałem się z różnymi opiniami. Miedzy innymi, że jest dla bardziej zaawansowanych i teraz mam mętlik w głowie.

1 pytanie: czy C++ w tych czasach jest warty poznania?

2. Czy ta książka będzie dla mnie dobra jeśli jestem zielony?

Niektorzy napiszą żeby uczyć sie z materiałów z internetu, ale ja wole mieć książkę fizycznie, encyklopedie w jednym i ćwiczenia do rozwiązywania.

3. Jestem na etapie, ze nie mam konkretnej ścieżki rozwoju wybranej. Trochę interesuje mnie front-end, trochę to programowanie. Polecilibyscie raczej naukę HTML,css i js dla osoby z małymi zdolnościami matematycznymi czy nauka C++ nie stoi na przeszkodzie?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Nic nie stoi na przeszkodzie aby uczyć się C++. Kończę tą książkę jest bardzo dobra. Przynajmniej zdobędziesz po niej w miarę uporządkowaną wiedzę. Z kursami na netku bywa to różnie. Spokojnie możesz się za nią brać mimo, że piszesz że jesteś zielony.

Powodzenie i do pracy ; )
komentarz 12 grudnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Również zbliżam się do końca czytania tej książeczki. Gorąco polecam! :)
komentarz 12 grudnia 2016 przez Radsler Nowicjusz (150 p.)
A co z kwestią matematyki? Czy dla osoby, ktora ma słabe stopnie i słabe myślenie matematyczno-logiczne lepszy będzie front-end czy programowanie w C++ itp. Obie ścieżki mnie interesują tak samo. Kwestia tego co będzie dla mnie łatwiejsze
komentarz 12 grudnia 2016 przez surfeliza Stary wyjadacz (11,260 p.)
Żadne nie będzie dobre, bo o ile matematykę można przeboleć to umiejętność logicznego myślenia to podstawa wszystkiego (w tym też matematyki).
komentarz 12 grudnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Najtrudniejsze działania matematyczne programistów to dodawanie odejmowanie mnożenie. :P Chyba, że masz zamiar robić gry w C++ wtedy matma na poziomie studiów - macierze, wektory, a także zagadnienia z matematyki dyskretnej. W tworzeniu stron w HTML, PHP, JS też za dużo ci się matmy nie przyda. Najważniejsze tak jak napisał/a surfeliza: umiejętność logicznego myślenia i rozwiązywania problemów.
komentarz 12 grudnia 2016 przez Radsler Nowicjusz (150 p.)
Czyli nie posiadając tej umiejętności sobie nie poradzę w tej branży? Nawet znając dany język?
komentarz 12 grudnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Nie no podam ci przykład. Miałem niedawno projekt na zaliczenie C++ - symulacja kolejki sklepowej. Mamy dwie kolejki do której przychodzą klienci. Twoim zadaniem jest zaprojektowanie programu tak, aby losował czasy przyjścia klientów jednej kolejki i drugiej, każdy klient ma inny czas obsługi. Podajesz czas symulacji. Jako dane wyjściowe musisz mieć ilość klientów jaka przyszła z każdej kolejki osobno, ilość obsłużona z każdej kolejki osobno itd. Także jeśli chcesz to spróbuj to zaprojektować, ocenisz swoje zdolności analityczne. :)
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2016 przez Przecin Nowicjusz (140 p.)
edycja 12 grudnia 2016 przez Przecin
Również jestem początkujący w temacie programowania. Z filmów pana M. Zelenta, dowiedziałem się, że c++, jest dobry na start, gdyż uczy odpowiedniego podejścia i myślenia w programowaniu oraz daje solidne fundamenty.

A w kwestii książki, to zakupiłem "Przewodnik dla początkujących C++" Alexa Alleina. Po kilku rozdziałach stwierdzam, że również dobra pozycja, łopatologicznie i cierpliwe tłumaczenie, krok po kroku :)
komentarz 12 grudnia 2016 przez Radsler Nowicjusz (150 p.)
A co z kwestią matematyki? Czy dla osoby, ktora ma słabe stopnie i słabe myślenie matematyczno-logiczne lepszy będzie front-end czy programowanie w C++ itp. Obie ścieżki mnie interesują tak samo. Kwestia tego co będzie dla mnie łatwiejsze
komentarz 12 grudnia 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
Trenuj, pisz programy a twój skill logicznego myślenia wzrośnie
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Książki Pratha są jedne z najlepszych do nauki podstaw C++. Tak samo do czystego C mogę śmiało polecić książki tego autora.
0 głosów
odpowiedź 12 grudnia 2016 przez niezalogowany
1. Jak najbardziej warty poznania. Ucząc się C++ uczysz się tak naprawdę i innych języków, bo wszystkie w mniejszym lub większym stopniu mają wdrożone podobne lub nawet takie same rozwiązania.

2. To był mój pierwszy podręcznik do programowania jaki przepracowałem. Spokojnie dasz sobie radę. Jak nawet jakiegoś zagadnienia nie będziesz mógł zrozumieć to po prostu przeskocz to i rusz dalej. Nic nie stoi na przeszkodzie żebyś do tego wrócił za jakiś czas. Żaden człowiek nie jest w stanie zrozumieć wszystkiego od razu.

3. Poucz się tego i tego. Sam się przekonasz. Czasu wiele nie stracisz, zawsze się czegoś nauczysz co może Ci się przydać w przyszłości. Ważne jest żebyś nie robił nic na siłę. Skup się na rzeczach, do których będziesz miał zajawkę.

Z kursami na internecie, wg mnie, jest jeden poważny problem. Najczęściej są zwyczajnie niedokończone. Nie poruszają także tylu zagadnień oraz w taki sposób jak opasłe tomisko. Na sam początek są dobre by zobaczyć co się z czym je, ale później już tylko książki.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 208 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2018 w C i C++ przez qlucha Obywatel (1,790 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 984 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,293 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...