No hej, nie będę ukrywał, że tego typu pytań było już sporo, ale wiem nie zawsze da się wszystko znaleźć z różnych powodów. :) Słuchaj przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak najlepszy język, ponieważ każdy ma swoje zalety i wady oraz nadaje się bardziej lub mniej do pewnych zastosowań, tak to odbieram i sądzę, że jest to dobre podejście. Żeby nie zanudzać przejdę już do twojej wypowiedzi.
A co z C++? Ma fajną składnie, wydaje się dość prosty.
Niestety, ale C++ nie jest prosty, a składnia jest jedną z "tych" trudniejszych. Spójrz na Pythona lub Ruby, a później C++ - te pierwsze są prostsze co nie? Pamiętaj jednak, że nadają się do innych rzeczy co nie zmienia faktu, że Python i Ruby są zdecydowanie bardziej przyjacielskie dla początkującego.
Jedziemy dalej:
Tylko teraz czy mogę w nim pisać aplikacje na telefony (Np pod WP, albo Android, a może Iphon)?
C++ ma tą zaletę, że pozwala na pisanie kodu "niskiego poziomu" (skrót myślowy - nie jest to assembler :D, w porównaniu z takim Pythonem, Ruby etc.) czyli masz większe możliwości, generalnie korzysta się z niego wtedy kiedy liczy się wysoka wydajność.
Czy jestem w stanie napisać programy desktopowe?
Pewnie, do tego jest dobry, jednak pewnie będziesz musiał korzystać z jakiś dodatkowych bibliotek, frameworków czy co tam jest do C++.
Czy mogę hobbystycznie bawić się w GameMakera?
C++ wykorzystywany jest przy tworzeniu gier, więc odpowiedź brzmi tak.