• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór jezyka programowania.

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
444 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Marcin Pilarczyk Nowicjusz (150 p.)

Witam wszystkich, posiadam proste pytanie, które może mnie nakierunkować w ścieżce zawodowej. Lecz sam nie jestem wstanie odpowiedzieć sobie na nie, nie posiadam wystarczającego doświadczenia.

Od zawsze wpajano mi że najlepsze języki to C# i Java, takie typowe języki obiektowe do aplikacji biznesowych (mobilnych jak i desktopowych), Java niestety nie podoba mi się, a C# z tego co czytam jest strikte ukeirunkowany na platforme Microsoft'u. A co z C++?  Ma fajną składnie, wydaje się dość prosty.

1. Tylko teraz czy mogę w nim pisać aplikacje na telefony  (Np pod WP, albo Android, a może Iphon)?
  2. Czy jestem w stanie napisać programy desktopowe?
  3. Czy mogę hobbystycznie bawić się w GameMakera?

I jeżeli tak wszystkie trzy apskety wspiera to są jakieś ciekawe frameworki, albo coś w tym kierunku co ułatwią programowanie w danej dziedzinie?

Dziękuje za odpowiedź, jeżeli temat się powtarza, to przepraszam, jestem nowy i nie za bardzo wiem gdzie szukać, co się zmienii bo chyba chcę tutaj zostać.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
wybrane 15 maja 2015 przez Marcin Pilarczyk

Najlepsza

Jeśli chodzi o C# to jest on stworzony pod .NET.

W planach ma wyjść .NET Core 5 który będzie otwartoźródłowy.

jeśli coś jest otwartoźródłowe to można z łatwością przerobić na inne systemy.

Wieć po stworzeniu .Net Core 5 to w ciągu kilka miesięcy powstaną na inne systemy.

Ale trzeba oczywiście poczekać.

PS: Jest także takie coś jak .NET Native (piszesz w C# a program skuteczny jakby został napisany w C/C++) ale trzeba takżę troszeczkę(No, może nie "troszeczkę") poczekać.

komentarz 15 maja 2015 przez Marcin Pilarczyk Nowicjusz (150 p.)
Ok to mi jak najbardziej odpowiada. Zostanę przy C# i .Net ; ) Wydaje mi się, że to ejst to czego szukam ; )
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
edycja 15 maja 2015 przez achilles147
w c++ możesz pisać pod wszysko:) ale co do tego czy ten język jest prosty to bym się nie zgodził. C++ jest dużo trudniejszy od języków typu Java czy C# przede wszystkim dlatego, że masz większą swobodę operowania na pamięci. Jeżeli chodzi o sam wybór języka to zależy bardziej od twoich preferencji ,C# ma też swoje duże zalety bo programy piszę się szybko i łatwo się nauczyć tego języka przez co też lubiany jest przez wszelkiego rodzaje korporacje gdzie liczy się szybkość działania. Dlatego na ten moment prawdopodobniej łatwiej znaleść prace właśnie w takich językach jak Java czy C#. Ale ogólnie rzecz biorąc warto jest umieć C++ choćby z tego powodu, że przesiadka na inne języki jest już stosunkowo łatwa.

Konkluzja :

w C++ jest dużo trudniej dostać pracę i jest tej pracy mniej, a płace się wcale praktycznie nie różnią od innych języków. Ale jest to język, który daje napewno mnóstwo satysfakcji bo można stworzyć wręcz perfekcyjnie działające programy pod praktycznie wszystko od kalkulatora do Androida.

C# Szybki łatwo znaleść prace z dobrymi zarobkami łatwo się go nauczyć ale programy nigdy nie są tak dobre jak te napisane w c++. Bardzo dobrą podstawą do takich języków jest właśnie C++.

Java praktycznie to samo co c# ale na troche większą skale:)

Moja propozycja przysiąść solidnie do c++ i zrozumieć porządnie podstawy co wcale nie jest takie proste:). Sprawdź czy podoba Ci się ten język ale nie zamykaj się tylko na ten jeden bo nie warto:). Dobry programista to programista, dla którego język to narzędzie a zależnie od potrzeby różne narzędzia są potrzebne.

Pozdrawiam i powodzenia!
komentarz 15 maja 2015 przez Marcin Pilarczyk Nowicjusz (150 p.)
Co masz na myśli mówić że. Java troche na większą skalę? Mówisz o multiplatformowosci? Ostatnio znalazłem cos takiego jak Xamarin pozwala robic aplikacje mobilne pod każdy OS

Chciałem wybrać C# ale boje sie odrzucenia ze strony ludzi. Jakos nie przypadają im pomysły Microsoftu.. A wybierając C# jestem głównie przywiązany do MS
komentarz 15 maja 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
No chyba że ktoś słabo pisze w C++ to programy napisane w C# są lepsze.
komentarz 15 maja 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
C# nie jest żadnym złem:) to poprostu normalny język  ma super wsparcie zresztą także jeżeli coś potrzebujesz w internecie jest mnóstwo przydatnych informacji.
0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

No hej, nie będę ukrywał, że tego typu pytań było już sporo, ale wiem nie zawsze da się wszystko znaleźć z różnych powodów. :) Słuchaj przede wszystkim musisz zdać sobie sprawę, że nie ma czegoś takiego jak najlepszy język, ponieważ każdy ma swoje zalety i wady oraz nadaje się bardziej lub mniej do pewnych zastosowań, tak to odbieram i sądzę, że jest to dobre podejście. Żeby nie zanudzać przejdę już do twojej wypowiedzi.

A co z C++?  Ma fajną składnie, wydaje się dość prosty.

Niestety, ale C++ nie jest prosty, a składnia jest jedną z "tych" trudniejszych. Spójrz na Pythona lub Ruby, a później C++ - te pierwsze są prostsze co nie? Pamiętaj jednak, że nadają się do innych rzeczy co nie zmienia faktu, że Python i Ruby są zdecydowanie bardziej przyjacielskie dla początkującego.

Jedziemy dalej:

Tylko teraz czy mogę w nim pisać aplikacje na telefony  (Np pod WP, albo Android, a może Iphon)?

C++ ma tą zaletę, że pozwala na pisanie kodu "niskiego poziomu" (skrót myślowy - nie jest to assembler :D, w porównaniu z takim Pythonem, Ruby etc.) czyli masz większe możliwości, generalnie korzysta się z niego wtedy kiedy liczy się wysoka wydajność.

Czy jestem w stanie napisać programy desktopowe?

Pewnie, do tego jest dobry, jednak pewnie będziesz musiał korzystać z jakiś dodatkowych bibliotek, frameworków czy co tam jest do C++.

Czy mogę hobbystycznie bawić się w GameMakera?

C++ wykorzystywany jest przy tworzeniu gier, więc odpowiedź brzmi tak.

0 głosów
odpowiedź 15 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Musisz sam sprawdzić jaki języki Tobie odpowiada, ja przerobiłem na razię trochę C#, C++,Javascript i PHP i najbardziej przypadł mi do gustu PHP, najmniej Javascript , C# jest ok , z C++ trochę jestem skłócony :D

Podobne pytania

+21 głosów
27 odpowiedzi 3,250 wizyt
+1 głos
13 odpowiedzi 2,085 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,663 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...