Jest to mój peirwszy post na forum, więc Witam wszystkich.
Jestem raczkującym frontendowcem i tworzę sobie layouta w ramach ćwiczeń przy użyciu, póki co, samego HTMLA i CSSa. Może go udostępnie byście mogli lepiej zrozumuieć moje problemy. Nie jest on jeszcze skończony jak widać
https://dl.dropboxusercontent.com/u/76190649/layout.rar Nie będę wkleiał kodów, bo musiałbym i obrazki dawać.
I mam kilka pytań. Po pierwsze: W jaki sposób utworzyć, coś co zwie się w projekcie " SHOW FOR SURPRIZE!", czyli opcje na czerwonym tle, które pojawiaią sie na headerze po kliknięcie w navi. Wszystko mi się sypie gdy próbuje zrobić diva wielkości headera, a gdy wkładam do niego wszystkie elementy headera, to nie nachodzi na niego w całości. Nie mam pomysłu co z tym zrobić.
drugie: Użyłem zastępczych fontów do tych z projektu (które są płatne), ale mam problem z ich pogrubieniem. font-weight po prostu nie działa. To samo tyczy się pochylenia.
Trzecie: Mam problem z zawijaniem się tekstu w buttonach, dokłądnie w trzecim i czwartym jak widać.W jaki sposób wymusić by tekst by był w jednej linii. Bawienie się width i paddingiem nic nie daje.
Czwarte: Ile powinienem wyciąć z projektu, a ile, w miarę możliwości, powinienem zrobić sam w CSS?? Buttony w tym projekcie można zrobić w CSS, ale co z bardziej złożonymi graficznie projektami, gdzie np. buttony mają dodatkowe efekty jak np. grandier? Czy też pownienem je robic ręcznie, czy je wyciąć?
Ogólnie chodzi mi o to, na ilę mogę sobie pozwolić wycinając gotowe elementy, a kiedy nie powinienem tego robić.
Piąte: Czy są jakieś narzędzia/metody precyzyjnego odmierzania gdzie ma się dana rzecz znaleźć na stronie? Czy w ogóle precyzja pixel w pixel jest wymagana? Odmierzanie niektórych elementów jest trudne, np. szerokość i wysokość buttonów nie mogę podać taka jaka jest w projekcie i muszę to robić na oko.