• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z wczytaniem danych w c++ builder

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
169 wizyt
pytanie zadane 10 grudnia 2016 w C i C++ przez kamiloo Nowicjusz (140 p.)

Witam próbuje własnie zrobić zadanie domowe do 10 odcinka c++ obiektowego i mam problem mianowicie nie wiem jak zapisać zmienią do pliku próbowałem 


// zapis do pliku
void __fastcall TForm1::FormDestroy(TObject *Sender)
{
   plik.open("czas.txt",ios :: out);
   plik<<s;
   plik.close();
}
 //odczyt z pliku
void __fastcall TForm1::FormCreate(TObject *Sender)
{


plik.open("czas.txt",ios :: in);

  getline(plik,linia);
  linia2=linia.c_str();
          s=StrToInt(linia2);
plik.close();

}

kiedy wpisze sam wartość do pliku txt to wszystlo działa poprawnie niestety program nie zapamietuje tej wartości i plik jest pusty po wyłaczeniu programu.
Proszę o pomoc i z góry dziękuje za wszelkie wskazówki :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez Burgund Początkujący (480 p.)

Nie znam się zbytnio na C++, ale...

 std::string sVariable;
 std::cin >> sVariable;
 std::ofstream out("output.txt");
 out << sVariable;
 out.close();
 return 0;

...u mnie działa ;)

komentarz 11 grudnia 2016 przez kamiloo Nowicjusz (140 p.)
Tak to też mi działa tylko tu chodzi o inta ;)
komentarz 11 grudnia 2016 przez Burgund Początkujący (480 p.)
Po wpisaniu w google "c++ write int to file" już w pierwszych kilku wynikach wyszukiwania jest parę rozwiązań. Nie wklejam kodu bo zakładam że chcesz wybrać ten który ci najbardziej odpowiada.
0 głosów
odpowiedź 10 grudnia 2016 przez Przemek Gaduła (3,600 p.)
A gdy zamykasz program to zmienna s ma jakąś wartość?
komentarz 10 grudnia 2016 przez Burgund Początkujący (480 p.)
Miałem na myśli że działa rozwiązanie które ja wstawiłem, twojego nie testowałem
komentarz 11 grudnia 2016 przez kamiloo Nowicjusz (140 p.)

zmienna s ma wartość jak najbardziej to na niej polega prawie cały program

void __fastcall TForm1::dgdsfse(TObject *Sender)
{
s++;
    godzin= s/3600;
    godz=IntToStr(godzin);
    if(godzin<10) godz="0"+godz;
    minut=(s-godzin*3600)/60;
    minu=IntToStr(minut);
    if(minut<10) minu="0"+minu;
    sekund=s-godzin*3600-minut*60;
    sek=IntToStr(sekund);
    if(sekund<10) sek="0"+sek;
    Label1->Caption= godz+":"+minu+":"+sek;


}

tak to wygląda 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 153 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 432 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w C i C++ przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)

92,843 zapytań

141,782 odpowiedzi

320,858 komentarzy

62,174 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...