• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JS Johnny-five arduino, przekaźnik. NetBeans node.js i przycisk w htmelku i csesiku

Object Storage Arubacloud
0 głosów
201 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2016 w JavaScript przez pawelpawel Początkujący (480 p.)

1. Pobieram nodejs. 

2. pobieram johnny five

3 Pobieram netbeans'a 

4 Podłaczam arduino do kompa

 

a) piszę plik js w netbeans: (skopiowane z githuba wraz z opisem) rekwiruje johnnyfive w ten sposób:

node eg/motor.js
var five = require("johnny-five"),
  board, motor, led;

board = new five.Board();

board.on("ready", function() {
  // Create a new `motor` hardware instance.
  motor = new five.Motor({
    pin: 5
  });

  // Inject the `motor` hardware into
  // the Repl instance's context;
  // allows direct command line access
  board.repl.inject({
    motor: motor
  });

  // Motor Event API

  // "start" events fire when the motor is started.
  motor.on("start", function() {
    console.log("start", Date.now());

    // Demonstrate motor stop in 2 seconds
    board.wait(2000, function() {
      motor.stop();
    });
  });

  // "stop" events fire when the motor is stopped.
  motor.on("stop", function() {
    console.log("stop", Date.now());
  });

  // Motor API

  // start([speed)
  // Start the motor. `isOn` property set to |true|
  // Takes an optional parameter `speed` [0-255]
  // to define the motor speed if a PWM Pin is
  // used to connect the motor.
  motor.start();

  // stop()
  // Stop the motor. `isOn` property set to |false|
});

 

 

Takie działanie ma sens? podłączam do arduino silniczek max5V i bedzie sie wykonywać, mam racje?

Analogicznie moge stworzyć przycisk w html/css i po kliknieciu wykonać kod który uruchomi silnik, ma to sens?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 lutego 2017 przez crool Użytkownik (960 p.)
Tak to ma sens, możesz sobie postawić serwer, użyć modułu socket.io, wyrenderować stronę i za pomocą socketów przesyłać informacje na serwer, które wykonają jakieś czynności np. zapalenie diody. Polecam ten poradnik do tego typu zabaw :)

https://code.tutsplus.com/tutorials/how-to-create-a-smart-device-with-arduino-and-nodejs-using-pubnub--cms-25508
0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2017 przez pawelpawel Początkujący (480 p.)
Na arduino w node.js .

Można pisać program tak aby  na pinie "x" oraz "y" sygnał wysoki był w tym samym czasie, czy trzeba użyć układów scalonych by tam naświrować obwody?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 104 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2019 w JavaScript przez Łukasz Mazur Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,080 wizyt
pytanie zadane 25 grudnia 2016 w Mikrokontrolery przez szerwi Użytkownik (620 p.)

92,538 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,923 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...