• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mapowanie obrazka jako tła - w div

Object Storage Arubacloud
0 głosów
745 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w HTML i CSS przez Bzytek Użytkownik (810 p.)
edycja 8 grudnia 2016 przez Bzytek

Witam
Mam z pozoru proste  pytanie.
Czy można zmapować obrazek umieszczony jako tło div.?
Sam div ostylowany jest w następujący sposób:

.mapa {position:relative;width:207px;height:1000px;left:20px;float:left; padding-left:30px;background:url(../pics/railway.jpg) no-repeat}


Wiem że mapować można obrazek. Ale jak zmapować tak ostylowany div, bo na tak ostylowanym obrazku chciałbym zmapować 8 miejsc do wyświetlenia stickytooltipów
Może ktoś  podpowie mi jak to rozgryźć? - poniżej screen

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Przykład poniżej dostosuj do siebie:

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<p>Click on the sun or on one of the planets to watch it closer:</p>

<img src="planets.gif" alt="Planets" usemap="#planetmap" style="width:145px;height:126px;">

<map name="planetmap">
  <area shape="rect" coords="0,0,82,126" alt="Sun" href="sun.htm">
  <area shape="circle" coords="90,58,3" alt="Mercury" href="mercur.htm">
  <area shape="circle" coords="124,58,8" alt="Venus" href="venus.htm">
</map>

</body>
</html>

 

komentarz 8 grudnia 2016 przez Bzytek Użytkownik (810 p.)

Dzięki za odzew .

Oczywiście że wiem jak "normalnie " mapuje się stronę .Tak jak w twojej odpowiedzi. ALE  nie wiem czy ma on zastosowanie do diva którego tłem jest właśnie ten schemat bo białe tło to właśnie / background:url(../pics/railway.jpg)/ tego div  - Chyba raczej nie sad

 

komentarz 8 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
edycja 8 grudnia 2016 przez hoktaur

a może jak już koniecznie chcesz żeby to było tło a nie może być jako img to możesz w tym divie zrobić elementy np. a, div itp. wystylizowane jako position: absolute i używając top, left, right, bottom ustawić odpowiednio ??

<div style="position: relative">
  <div href=#" style="position: absolute; top: 10px, left: 10px; width: 100px; height: 100px;"></div>

</div>

 

–1 głos
odpowiedź 8 grudnia 2016 przez Skorpionita Nowicjusz (200 p.)
masz windowsa 98!?
komentarz 8 grudnia 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

????? a co to ma do wątku.... ale jak już to kiedyś miałem i używałem tak jak C64, rosyjską grę z  ośmiorniczką czy co tam jeszcze..... wink

komentarz 9 grudnia 2016 przez Bzytek Użytkownik (810 p.)

Bo skorpionita ma widać win 11++ beta i wypasiony laptop cheeky

I tak gwoli ścisłości ..to win 7 z nakładką cheeky

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 524 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w HTML i CSS przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 171 wizyt
pytanie zadane 28 października 2016 w HTML i CSS przez Giovacho Użytkownik (960 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 850 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w HTML i CSS przez Daniel Kudyba Obywatel (1,260 p.)

92,666 zapytań

141,564 odpowiedzi

320,022 komentarzy

62,033 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...