• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bład w kodzie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
337 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w C i C++ przez Malkow Początkujący (330 p.)
#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <ctime>
using namespace std;
int main()
{
    srand( time( NULL ) );
    int liczba =( rand() % 1000 );
    cout << "Podaj liczbe od 1 do 1000." << endl;
    int strzal;
    int liczbastrzalow = 0;
    cin >> strzal;
    do
    {
        if( strzal > 1000 )
        {
            cout << "Podaj liczbe od 1 do 1000!" << endl;
            cin >> strzal;
        }
        else
             liczbastrzalow++;

        if( strzal > liczba )
        {
            cout << "Wylosowana liczba jest mniejsza od Twojej typowanej." << endl;
            cout << "Sprobuj ponownie." << endl;
            cin >> strzal;
        }
        else
             cout << "Wylosowana liczba jest wieksza od Twojej typowanej. Sprobuj ponownie." << endl;

        cin >> strzal;
    } while( strzal != liczba );

    cout << "Brawo, trafiles we wlasciwa liczbe! Dana liczba bylo " << liczba << ". Strzelales " << liczbastrzalow << " razy!" << endl;
    return 0;

}

 

Gra nie działa dokonca poprawnie
komentarz 7 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,330 p.)

Zapoznaj się z FAQ forum. Kod wstawiamy w przeznaczony do tego bloczek, dobieramy odpowiedni tytuł pytania oraz wyjaśniamy dokładnie problem w treści - "nie działa do końca poprawnie" nic nikomu nie mówi. Jeśli występują jakieś błędy również je podajemy. Edytuj pytanie i popraw.

komentarz 7 grudnia 2016 przez Kodeman Gaduła (4,480 p.)

zmienna liczba też zawiera błąd. Jest losowana z przedziału 0-999, a użytkownik ma podać od 1 - 1000. Poprawnie by wyglądało tak: 

 int liczba =rand() % 1000 + 1;

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 grudnia 2016 przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
else
             cout << "Wylosowana liczba jest wieksza od Twojej typowanej. Sprobuj ponownie." << endl;

        cin >> strzal;
    } while( strzal != liczba );

 

Brak klamer po else? A jest więcej niż jedna komenda.

komentarz 7 grudnia 2016 przez Malkow Początkujący (330 p.)

Faktycznie głupi bląd frown

Ale dzieki za pomoc 

komentarz 7 grudnia 2016 przez Malkow Początkujący (330 p.)
Ale dalej dokonca nie działa poprawnie bo po podaniu kilku odpowiedzi kod nie chce przyjac liczby dopiero po wpisaniu jej poraz drugi aplikacja ja przyjume .

Tyczy sie to liczb powyzej 100 .

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 236 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w HTML i CSS przez Karitto Użytkownik (610 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 96 wizyt
pytanie zadane 27 października 2020 w C# przez qwert 100 Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,239 wizyt

92,696 zapytań

141,607 odpowiedzi

320,113 komentarzy

62,055 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...