• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SFML Rotacja sprite wzgledem kursora

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
333 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w C i C++ przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

Pisze gre typu shooter i chcialbym zrobic tak, zeby postac gracza obracala sie wzgledem pozycji kursora.

Na pewniej stronie zobaczylem taki wzor:

atan2( myszka_y - srodek_okna_y, myszka_x - srodek_okna_x );

Wiec napisalem takie cos:

gracz.setRotation(atan2(static_cast < double > (sf::Mouse::getPosition().y - 300),static_cast < double > (sf::Mouse::getPosition().x - 400) )*180.f/M_PI);

Wzor dziala ale nie dokladnie, gdy kursor jest blisko postaci gracza to ledwo co sie obraca, gdy zas daleko - zbyt szybko ;/

Za Srodek okna y wzialem 300 bo stworzylem okno (800,600) .Nie wiem czy dobrze to rozumiem i czy o to chodzilo.

komentarz 6 grudnia 2016 przez niezalogowany
Jeżeli któraś z odpowiedzi pomogła Ci rozwiązać problem to wybierz ją jako najlepszą
komentarz 6 grudnia 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
a jezeli dwie mi pomogly ? :D
komentarz 6 grudnia 2016 przez niezalogowany
To wybierz bardziej pomocną, na pewno nie zostaw tego bez wybrania jednej ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 6 grudnia 2016 przez 10kw10
 
Najlepsza
Względem kursora czy w strone kursora? Bo to są dwie zupełnie różne rzeczy, a twój kod wskazuje na opcje "w strone kursora".

A co do twojego błędu: do sf::Mouse::getPosition powinieneś przekazać obiekt okna, żeby funkcja zwróciła pozycje względem okna (a nie ekranu w ogóle). Wtedy powinno działać jak trza.

edit: I zamiast współrzędnych środka okna powinny być współrzędne obiektu który chcesz obracać. To co masz teraz działać będzie tylko jeśli obiekt znajduje się na środku okna..
komentarz 6 grudnia 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Poprawilem i dziala !

Wspolrzedne srodka zostawilem bo we view center jest ustawiony gracz wiec zawsze bedzie w centrum okna. Jak dalem jego wspolrzedne to przestalo dzialac.

Dzieki wielkie !
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez playerony Pasjonat (15,240 p.)
komentarz 6 grudnia 2016 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Dzieki, dziala !

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 238 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w C i C++ przez Pajdas Mądrala (5,930 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 657 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 240 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2016 w C i C++ przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...