• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przyszlość w IT...

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
578 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
zmienione kategorie 6 grudnia 2016 przez Arkadiusz Waluk
Witam, mam 14 lat, w tym temacie chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy.

Z góry mówię, że jestem w tym zielony.

* czy za 10 lat będą jeszcze miejsca w programowaniu gier.

* jakie dostaje się pieniądze za to teraz

* jakie języki warto znać ( gry te chciałbym aby nie były na przeglądarkę tylko jak np. cs go)

* słyszałem ze matematyka , fizyka i angielski są do tego potrzebne , ale chciałbym sie upewnic i rowniez zapytac jakie wykorzystanie rozszerzonej matematyki bądź fizyki

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
komentarz 5 grudnia 2016 przez Vento Pasjonat (17,120 p.)
Daje do myślenia :)

https://youtu.be/Expe89RCHwE

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
-Jeśli będą gry, ktoś je będzie musiał tworzyć.

-Jeśli chodzi o miejsca pracy, to prawdopodobnie tak ale kto wie co się wydarzy.

-Tutaj wszystko zależy za jaką malutką część tworzenia takiej gry chcesz być odpowiedzialny.

-Wystarczalny do stworzenia danego elementu gry, nie można jasno określić, projekty są różne. Różne jest w nich zastosowanie bibliotek odpowiadających za fizykę. W głownej mierze wszystko zależy od tego co potrafisz oraz jak szybko jesteś w stanie nauczyć się nowych rzeczy.
+1 głos
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez Patrix354 Bywalec (2,030 p.)

-Ty się jeszcze pytasz? Popyt rośnie a ktoś te gry musi tworzyć.

-Zależy czy jesteś dobry czy zły w tym co robisz. 

-C#(Gdy chcesz robić gry na Windows), C++, JavaScript, Assember, Java(jeżeli chcesz robić gry na Andoida)

-To proste. Obrazek poniżej wszystko wyjaśni.

komentarz 6 grudnia 2016 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Z tego obrazka odbieram , że jezeli chcesz cos rozwalić to musi być np. 100km/h a jeżeli jest 90 km/h to ty sie rozwalasz o to. Dobrze to zrozumiałem?
komentarz 14 grudnia 2016 przez Patrix354 Bywalec (2,030 p.)
Chodzi o to, aby wszystko się kupy trzymało.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
1. Chyba sobie żartujesz :D. Branża gier to ogromny biznes.

2. Zależy co programujesz

3. C++, c#, (kiedyś nie wiem jako obecnie) assembly, glsl

4. Tak, są potrzebne i to bardzo. Z fizyki to np. spadek swobodny
komentarz 5 grudnia 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
z 4 pytania tylko angielski, bylem na praktykach przez rok w cd projek, moze 5 razy wykorzystałem fizykę na poziomie studiów, a maematyke szkoda gadac...
komentarz 6 grudnia 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Zależnie co robisz. Jeśli pisałeś np. tylko gameplay to raczej wiele więcej niż dość podstawowa fizyka ci się nie przyda. Ale jeśli piszesz silnik to matma (chociażby kolizje) czy fizyka  (reakcja na kolizje) jest niezbędna.
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No to tak:

1. Miejsca będą, i będzie ich coraz więcej. Moc obliczeniowa komputerów rośnie, zatem powstają nowe gry, duużo gier. Zatem potrzeba też dużo programistów.

2.Zależy od stanowiska, studia, kraju w którym sie pracuje itd. Ale rynek IT jest bardzo zdrowy.

3. C#, C++, jeśli chodzi o androida to Java

4. W game developingu nie obędziesz się bez fizyki i matmy. Już nie mówiąc o angielskim, który jest niezbędny w programowaniu czegokolwiek
komentarz 5 grudnia 2016 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
angielski, chodzi o slowka czy o te wszystkie czasy itp. ?
komentarz 5 grudnia 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Największy nacisk jest na słowka, ale gdy np. będziesz pisał dokumentację do funkcji, to wtedy też przydadzą się czasy.
komentarz 5 grudnia 2016 przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
Jesteś w stanie powiedzieć mi jak to kurcze wygląda, no bo ja zacząłem te kursy teraz w c++ no i narazie to jest mnozenie /dodawanie itp. no ale to otwiera sie wszystko w konsoli cmd a jednak gdy otwieram gre to mam obraz i nie wiem jak to działa.
komentarz 5 grudnia 2016 przez binkey Użytkownik (530 p.)
Wiersz poleceń to podstawowe środowisko uruchomieniowe dla programów tworzonych przez początkujących. Od czegoś trzeba zacząć, ale wbrew pozorom w cmd można uruchamiać na prawdę zaawansowane implementacje. Na początku trzeba ogarnąć podstawy języka, oswoić się z nim i programować ile się da(oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Na grafikę przyjdzie czas i o ile w prostych grach tworzenie grafiki będzie kosztowało stosunkowo niewiele pracy (względem tych bardziej zaawansowanych gier) to zwróć uwagę że nad lepszymi grami pracuje cała rzesza specjalistów od rysowników po programistów przez dziesiątki innych fachowców. Najpierw uczysz się programować, a potem  uczysz się robić wokół algorytmu całą otoczkę w postaci GUI.
0 głosów
odpowiedź 6 grudnia 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Patrząc na zarobki programistów na zachodzie Europy i w USA. To jedne z największych zarobków mają specjaliści od Pythona i Ruby, oraz Scala. Co do gier to teraz używa się C++17, miał go Rust zastąpić, ale wątpię. Sam myślałem nad stworzeniem jakiejś gry przeglądarkowej w CoffeScript i Pythonie. Dlaczego CS a nie JS, ponieważ CoffeScript jest mi bliższy składniowo do Ruby i Pythona.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 396 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2016 w C i C++ przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 198 wizyt
+3 głosów
3 odpowiedzi 345 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...