• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wymiana wentylatora, górny panel serwera.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
168 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez bazyl667 Początkujący (340 p.)
Witam. Posiadam szafę serwerową rack 19 42u 800x1000. W miniony piątek odnotowałem, iż jeden z czterech wentylatorów przestał współpracować (nie żyje). Pytam czy muszę zamawiać cały panel czy mogę wymienić tylko uszkodzoną sztukę i jak to ewentualnie zrobić. Czy jest konieczność wygaszania serwera, czy można to zrobić podczas jego pracy? Z góry dziękuje za wszelką pomoc i sugestie.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 5 grudnia 2016 przez marko
Przyjacielu.

Co prawda nie używam tego urządzenia ale zapoznałem się pokrótce z jego budową a właściwie konstrukcją.

Niestety nie znalazłem odpowiedzi co do wentylatorów ale.

Do tego typu urządzenia powinna być jakaś dokumentacja techniczno ruchowa tzw.DTR-ka.

Można też zapoznać się i zastanowić nad konstrukcją i możliwością montażu a właściwie demontażu jednego wentylatora.

Skoro jeden nie działa i nic się dzieje szczególnego(tym bardziej że upałów nie ma)To myślę że warto się nad tym zastanowić.

Szczególną uwagę należy skierować na okablowanie(zasilanie tego wentylatora) czy leci w jakiejś "ukrytej wiązce przewodów).Ostrożność jest wskazana.

Zanim zaczniesz działać warto sprawdzić czy interesujący model wentylatora jest dostępny jako osobna część.

Możliwe że będzie trzeba wymienić cały panel.

Tekst powstał na podstawie doświadczeń w podobnym temacie i ma być ewentualną wskazówką do czasu aż znajdzie się ktoś kto posiada identyczną szafę serwerową.

Po co czekać,jak można powolutku i ostrożnie działać.

Sądzę że nie będzie konieczności wyłączania serwera,pod warunkiem że wymianę przeprowadzać się będzie z zachowaniem reguł,nie robimy zwarć,uważamy na narzędzia,by nie wpadły tam gdzie lubią wpadać a robiące spustoszenia.Spokój przy robocie ;)

A jeśli chwilowe wyłączenie serwera nikomu nie zaszkodzi to lepiej,bezpieczniej pracować przy wyłączonym zasilaniu.Tym bardziej jeśli się okaże że wentylatory zasilane są z ~230V.Krótko,trzeba być przygotowanym do tej wymiany.
Pozdrawiam.
komentarz 6 grudnia 2016 przez bazyl667 Początkujący (340 p.)
Bardzo dziękuje za informacje, bez wątpienia przydadzą się. Również przeszukiwałem sieć pod kątem instrukcji obsługi (DTR-a została najpewniej zagubiona przez któregoś z mych poprzedników), lecz jedyne co znalazłem to z grubsza opis i specyfikacje. Wciąż analizuje problem nim podejmę się działań.
komentarz 13 grudnia 2016 przez bazyl667 Początkujący (340 p.)
Ustaliłem, iż najbardziej bezpieczną oraz efektywną formą naprawy będzie zakupienie całego panelu, gdyż podmiana zajmie nie więcej jak 5 minut i nie będzie potrzeby wygaszania serwera. Nie jest to aż tak duży wydatek, a przysłowiowa spokojna głowa będzie na wiele lat.
komentarz 13 grudnia 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.

I słusznie :)

Powodzenia ,życzę spokojnej głowy na wiele lat :)
komentarz 14 grudnia 2016 przez bazyl667 Początkujący (340 p.)
Dziękuje i wzajemnie.
komentarz 2 stycznia 2017 przez bazyl667 Początkujący (340 p.)
Panel już wymieniony. Nie musiałem wygaszać serwera. Ze starego odzyskam części, zmodernizuje i będzie w zapasie.
komentarz 2 stycznia 2017 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Gratulacje.Powodzenia w Nowym Roku.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :)

Podobne pytania

–2 głosów
1 odpowiedź 298 wizyt
pytanie zadane 21 grudnia 2019 w HTML i CSS przez chrystian Gaduła (4,780 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 205 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2022 w HTML i CSS przez Dominiqaa Nowicjusz (130 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...