Przyjacielu.
Co prawda nie używam tego urządzenia ale zapoznałem się pokrótce z jego budową a właściwie konstrukcją.
Niestety nie znalazłem odpowiedzi co do wentylatorów ale.
Do tego typu urządzenia powinna być jakaś dokumentacja techniczno ruchowa tzw.DTR-ka.
Można też zapoznać się i zastanowić nad konstrukcją i możliwością montażu a właściwie demontażu jednego wentylatora.
Skoro jeden nie działa i nic się dzieje szczególnego(tym bardziej że upałów nie ma)To myślę że warto się nad tym zastanowić.
Szczególną uwagę należy skierować na okablowanie(zasilanie tego wentylatora) czy leci w jakiejś "ukrytej wiązce przewodów).Ostrożność jest wskazana.
Zanim zaczniesz działać warto sprawdzić czy interesujący model wentylatora jest dostępny jako osobna część.
Możliwe że będzie trzeba wymienić cały panel.
Tekst powstał na podstawie doświadczeń w podobnym temacie i ma być ewentualną wskazówką do czasu aż znajdzie się ktoś kto posiada identyczną szafę serwerową.
Po co czekać,jak można powolutku i ostrożnie działać.
Sądzę że nie będzie konieczności wyłączania serwera,pod warunkiem że wymianę przeprowadzać się będzie z zachowaniem reguł,nie robimy zwarć,uważamy na narzędzia,by nie wpadły tam gdzie lubią wpadać a robiące spustoszenia.Spokój przy robocie ;)
A jeśli chwilowe wyłączenie serwera nikomu nie zaszkodzi to lepiej,bezpieczniej pracować przy wyłączonym zasilaniu.Tym bardziej jeśli się okaże że wentylatory zasilane są z ~230V.Krótko,trzeba być przygotowanym do tej wymiany.
Pozdrawiam.