• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Zagadka] 3 trójkąty i 3 kółka - czy to jest do wykonania?

Cloud VPS
0 głosów
1,858 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2016 w Matematyka, fizyka, logika przez KamilK Nowicjusz (120 p.)
Wykładowca dał nam do rozwiązania zagadkę, dla podsycenia powiedział, że ten kto rozwiąże poprawnie dostaje 5 bez pisania egzaminu. Problem w tym, że jak po nieudanych próbach postanowił nam wytłumaczyć rozwiązanie okazało się, że jego rozwiązanie też zawiera błąd, sprytnie skomentował to: "no cóż musicie jeszcze nad tym pomyśleć", gość ewidentnie nie zna odpowiedzi, pytanie tylko czy ta zagadka jest tak trudna, czy on coś źle zapamiętał. Według mnie nie da się jej rozwiązać, ale prosiłbym o odpowiedź, może ktoś się już z taką zetknął, a może komuś uda się z nią uporać. Nie chodzi mi o to zaliczenie, bo obowiązywał ten 'układ' do końca wykładu, tylko o moją ciekawość.

A w zagadce chodzi o:

Są trzy trójkąty i trzy kółka, trzeba je połączyć liniami tak, żeby każde kółko było połączone z każdym trójkątem i analogicznie każdy trójkąt z każdym kółkiem z tym, że linie nie mogą się przecinać. Figury można dowolnie ustawiać, i nie mogą się dotykać, ani nachodzić na siebie, nie mogą też być w siebie wpisane.

Ja dochodzę do takiego stanu, że jedno przecięcie się linii jest konieczne i wydaje mi się, że niewykonalne jest to bez choćby jednego przecięcia. Wydaje mi się, że wykładowca źle coś zrozumiał lub źle zapamiętał zagadkę. Proszę mądrzejszych o weryfikację :)

Jeżeli ktoś znajdzie rozwiązanie to proszę o nie podawanie go, tylko o ewentualne naprowadzenie.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 grudnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
komentarz 4 grudnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Pomylił zagadkę ;)

Jeśli nie da się przez jedną figurę przejść, jak w oryginale - to nie da się tego rozwiązać :)
komentarz 4 grudnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Pomyłka - w trójwymiarze możesz zrobić :)

http://www.archimedes-lab.org/How_to_Solve/images/Water_gas_solution3.gif

Wytnij sobie taką tubę (albo zrób z ostatka ze srajtaśmy i mu przynieś ;) )
komentarz 4 grudnia 2016 przez KamilK Nowicjusz (120 p.)
Właśnie sobie czytałem stronę z Twojego linka i doszedłem do wniosku, że w trójwymiarze można to zrobić, pokażę mu to i zobaczymy co na to powie hehe :)

Tak czy inaczej dzięki wielkie za podpowiedź
komentarz 5 grudnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie pokazuj tylko strony. Najlepiej jakbyś pokazał swoją makietę z rozwiązaniem :)

Jest to prościutkie w wykonaniu a i efekt jest fajny :)
komentarz 5 grudnia 2016 przez KamilK Nowicjusz (120 p.)
Taki wlasnie mam zamiar ;)

Podobne pytania

0 głosów
7 odpowiedzi 1,584 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2016 w Offtop przez niezalogowany
0 głosów
5 odpowiedzi 1,069 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2015 w Offtop przez Zahrad Użytkownik (740 p.)
+5 głosów
9 odpowiedzi 2,058 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2015 w C i C++ przez Radfler VIP (101,030 p.)

93,483 zapytań

142,417 odpowiedzi

322,763 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...