• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

spoj [499] - czy umiesz potegowac

Object Storage Arubacloud
0 głosów
180 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2016 w C i C++ przez wojownikpoeta Nowicjusz (140 p.)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int liczba_jednosci(int podstawa, int wykladnik){
    podstawa -= (podstawa / 10) * 10;

    switch(podstawa){
    case 0: return 1;
    case 1: return 1;
    case 2:
        if(wykladnik % 4 == 1) return 2;
        if(wykladnik % 4 == 2) return 4;
        if(wykladnik % 4 == 3) return 8;
        if(wykladnik % 4 == 0) return 6;
    case 3:
        if(wykladnik % 4 == 1) return 3;
        if(wykladnik % 4 == 2) return 9;
        if(wykladnik % 4 == 3) return 7;
        if(wykladnik % 4 == 0) return 1;
    case 4:
        if(wykladnik % 2 == 1) return 4;
        else return 6;
    case 5: return 5;
    case 6: return 6;
    case 7:
        if(wykladnik % 4 == 1) return 7;
        if(wykladnik % 4 == 2) return 9;
        if(wykladnik % 4 == 3) return 3;
        if(wykladnik % 4 == 0) return 1;
    case 8:
        if(wykladnik % 4 == 1) return 8;
        if(wykladnik % 4 == 2) return 4;
        if(wykladnik % 4 == 3) return 2;
        if(wykladnik % 4 == 0) return 6;
    case 9:
        if(wykladnik % 2 == 1) return 9;
        else return 1;
    case 10: return 0;
    }
}

int main()
{
    int i, liczba_testow, podstawa, wykladnik;

    scanf("%d", &liczba_testow);

    for(i=0;i<liczba_testow;i++){
        scanf("%d %d", &podstawa, &wykladnik);
        printf("%d\n",liczba_jednosci(podstawa, wykladnik));
    }
    return 0;
}

Po wrzuceniu tego kodu na spoja sędzia zwrócil blędną odpowiedź, coś mnie tkneło i zmieniłem czwartego case'a na:

    case 4:
        if(wykladnik % 2 == 1) return 4;
        if(wykladnik % 2 == 0) return 6;

Sędzia zaakceptował odpowiedź. Nie bardzo rozumiem różnicę, proszę o jej wytłumaczenie. Mile widziane bedą również uwagi dotyczące refaktoryzacji kodu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 grudnia 2016 przez Xornogard Nowicjusz (140 p.)
Błąd masz przy "case 0: return 1;" gdzie powinno być return 0.
Prawdopodobnie tym razem przeszedłeś test, bo robot mógł najzwyczajniej w świecie pominąć wielokrotności 10.
Case 4 w tym przypadku jest niewinny.
Pozdrawiam :)

EDIT:
Co do refaktoryzacji, to mogłeś w sumie użyć:
podstawa %= 10;
zamiast
podstawa -= (podstawa / 10) * 10;

efekt ten sam, a pisania mniej :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 4,097 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2016 w C i C++ przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 272 wizyt

92,660 zapytań

141,553 odpowiedzi

319,993 komentarzy

62,028 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...