• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zaprogramowanie sortowania bąbelkowego

Ultraszybki serwer VPS NVMe BIZNES
+1 głos
93 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2016 w C i C++ przez Domi Nowicjusz (150 p.)
edycja 29 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski

Witam Was.

Jestem studentką informatyki stosowanej na pierwszym roku. Jednak wcześniej nie miałam do czynienia z programowaniem, a poszłam na te studia, bo bardzo mi się to podoba i chcę się tego nauczyć. Jednak profesorowie są przekonani, że podstawy programowania mamy w paluszku i gnają z materiałem, a ja niestety nie dam rady sama wszystko nadrobić i być na bieżąco w takim szybkim tempie. Ostatnio programowaliśmy sortowanie bąbelkowe, ale kiedy profesor sprawdzał na zaliczenie powiedział, że mam jeszcze błąd. Ja niestety nie potrafię go znaleźć, czy moglibyście mi pomóc?

#include <iostream>
#include <ctime>
#include <conio.h>
#include <cstdlib>

using namespace std;

double tab[500];
int i, j, licznik, n = 500;

int main()
{
    srand(time(NULL));

    for (i = 0; i < n; i++)
        tab[i] = double(rand()*0.01);

    for (i = 0; i < n; i++)
    {
        licznik = 0;
        for (j = 1; j < n - i; j++)
        {
            if (tab[j - 1]> tab[j])
                swap(tab[j - 1], tab[j]);
            licznik++;
        }
        if (licznik == 0) break;
            cout << licznik;
    }

    //for (i = 0; i < n; i++)
    //cout << tab[i] << endl;

    _getch();

    return 0;
}

 

komentarz 29 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski VIP (128,260 p.)

Taka rada na przyszłość, proszę umieszczać kod źródłowy w specjalny bloczek. Dla Ciebie to kilka kliknięć więcej (razem z wybraniem odpowiedniego języka programowania do podświetlania składni), a na pewno chętniej Ci ktoś pomoże. Ja osobiście nie cierpię czytać kodu bez kolorowania składni i założę się że wiele innych osób też - po prostu zamkną pytanie, a Ty zostaniesz bez odpowiedzi.

No nie wspominając już, że narusza to regulamin forum wink

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 29 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,540 p.)
edycja 29 listopada 2016 przez lnkoc

Podejrzewam, że chodzi tutaj o zmienną licznik. Iterujesz ją za każdym razem, kiedy wywoływana jest zagnieżdżona pętla, choć możliwa jest sytuacja, że żaden swap nie zachodzi (mamy posortowane dane) zanim pętla się skończy. Oznacza to, że licznik wcześniej mógłby wynosić zero. Rozwiązaniem problemu będzie:

    if (tab[j - 1]> tab[j]) {
                swap(tab[j - 1], tab[j]);
                licznik++;
    }

Edit: PS. Na przyszłość staraj się pisać kod tak aby nie używać instrukcji break, bo to nie świadczy dobrze o programiście.

 

1
komentarz 29 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski VIP (128,260 p.)

Na przyszłość staraj się pisać kod tak aby nie używać instrukcji break, bo to nie świadczy dobrze o programiście.

A to niby dlaczego? W switch po case też zła praktyka?

komentarz 29 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,540 p.)
Przerywanie pętli jest. Chyba, że to konieczne.
1
komentarz 29 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski VIP (128,260 p.)
Ja nie widzę przeciwskazań, żeby używać break też w pętlach. Moim zdaniem, nie wpływa to negatywnie na czytelność kodu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 79 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 131 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w C i C++ przez ml333 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 83 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2017 w C i C++ przez mazak12 Nowicjusz (150 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

44,084 zapytań

83,848 odpowiedzi

166,897 komentarzy

21,063 pasjonatów

Przeglądających: 269
Pasjonatów: 19 Gości: 250

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...