• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zaokrąglanie liczb

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,090 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2016 w Java przez kaminki Obywatel (1,030 p.)
Piszę aplikację która wykonuje dużo obliczeń matematycznych.  Tworzę metody odzwierciedlające konkretne wzory.  Zależy mi na tym aby wszystko było zaokrąglone do 5 miejsc po przecinku. Czy jest jakiś sposób aby wszystko co jest typu double było zaokrąglone? Dopisujac sposób zaokraglenia w każdym miejscu jest dosyć pracochłonne i nie spełnia zasady niepowtarzania kodu. Dodatkowo gdy np mnoze dwie wartości zaokrąglone to wynik już trzeba ponownie zaokraglac.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 listopada 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Możliwe, że odpowiedź z BigDecimal jest lepsza i nie ma co powtarzać funkcjonalności, w każdym razie Java żyje na obiektach i nic nie szkodzi stworzyć własną klasę która w konstruktorze po prostu zamieni dowolną liczbę zmiennoprzecinkową na liczbę mającą dokładnie pięć miejsc po przecinku, a nastepnie korzystanie z tego obiektu. To może być niezła nauka języka, bo wymaga stworzenia metod do porównywania takich obiektów itd.
komentarz 28 listopada 2016 przez kaminki Obywatel (1,030 p.)

A jak to jest z obciążeniem pamięci czy z czasem w porównaniu z np zastosowaniem 

Precision.round(doubleValue, 5);  

Bo jeżeli mam tworzyć do każdej liczby obiekt to nie skroci to kodu ani czasu wykonania.

 

0 głosów
odpowiedź 28 listopada 2016 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Najepiej było by zapoznać się z możliwościami klasy BigDecimal https://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/math/BigDecimal.html

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,365 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2021 w Java przez Hubert731 Obywatel (1,650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 363 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2022 w C i C++ przez piotr_domanski Bywalec (2,080 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 611 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2021 w C i C++ przez Ashiro Nowicjusz (210 p.)

92,547 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,504 komentarzy

61,931 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...