• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pascal rozszyfrowanie algorytmu :D

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2016 w Inne języki przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
edycja 27 listopada 2016 przez Patrycjerz

Mam problem z rozszyfrowaniem jak konczą się pentle...


function MaksProstokąt(N,M:integer; var A:array[1..N,1..M] of integer) : integer;
// N, M >=0; szukamy maksymalnego pola prostokąta w A składającego się z samych zer
var i,j,maks,r,podstawa,wysokośc,pole,  : integer;
   B : array [0..N] of integer;
begin
  maks:=0;                          //na maks będziemy pamiętać maksymalne pole dotychczas napotkanego prostokąta 
  B[0]:=0;
  for i:=1 to N do                  //wypełniamy tablicę B zgodnie z pierwszym wierszem A
    if A[i,1]=0 then begin
      B[i]:=1
      maks:=1;
    end
    else B[i]:=0;
  for j:=2 to M do 
    for i:=1 to N do begin
      if A[i,j]=0 then begin        //modyfikujemy B[i] 
        B[i]:=B[i]+1;
      else B[i]:=0;
      podstawa:=1;                  //w pętli obliczamy maksymalne pole prostokąta zaczepionego prawym dolnym 
      wysokość:=B[i];               //rogiem w A[i,j] 
      pole:=B[i];
      r:=i-1; ;       
      while B[r] <> 0 do begin      //nie przekroczymy zakresu tablicy B bo B[0]=0
        podstawa:=podstawa+1;
        wysokość:=min(wysokość, B[r]);
        pole:=max(pole, podstawa*wysokość);
      end;       
      if pole > maks then maks:=pole;
    end; //for i
  MaksProstokąt:=maks;
end 

w którym miejscu kończy się główna for(int i ...  ) a w którym kończy się iteracja pentli j. 

Podejrzewam ze przed MaksProstokat konczy sie duza penta i, w takim razie gdzie konczy sie wewnetrzna? 

komentarz 27 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)
Wklej kod zamiast wrzucania screena, będzie się to nadawało do czytania.
komentarz 27 listopada 2016 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
prosze.

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 27 listopada 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

O tragicznej treści pytania nie wspomnę, ale bloki kodu należące do danych pętli możesz oszacować za pomocą słów kluczowych begin i end. Przecież Pascal nie jest językiem ezoterycznym i nie utrudnia swoją składnią analizowania kodu.

komentarz 27 listopada 2016 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
moge.. i próbuje, zamiast nabijac bez sensu komentarz mógłbyś pomóc... gdybym był wstanie sam rozszyfrować to nie stawiałbym pytania...
komentarz 27 listopada 2016 przez niezalogowany
Może i mógłby, ale tam endów brakuje i ten kod jest skopany. Więc analiza błędnego kodu nie jest prosta, bo cholera wie, co autor miał na myśli.
komentarz 27 listopada 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
Racja, brakuje endów i nie ma jak rozszyfrować kodu.

A co do pisania komentarzy bez sensu... to twoje pytanie jest bez sensu. Napisane odrażającym językiem, niechlujnie, byle jak - po prostu nie szanujesz czasu ani chęci ludzi, którzy chcą ci pomóc. A napisałem to, co napisałem, gdyż nie mam w zwyczaju rozwiązywać trywialnych problemów, a ten właśnie takim jest.
komentarz 27 listopada 2016 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
właśnie widać tę pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 376 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,003 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2017 w Inne języki przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 140 wizyt
pytanie zadane 14 stycznia 2017 w Inne języki przez AndekQR Użytkownik (880 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...