• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Witam chciałbym prosić o odpowiedź na moje pytanie.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
170 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w PHP przez Czajkowski Krystian Początkujący (430 p.)
Witam, zaczynam swoją przygodę z programowaniem w php. Chciał bym zrobić NAJPROŚCIEJ jak się da ,program w którym po naciśnięciu przycisku do liczby 0 doda się 1.
1
komentarz 26 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Proszę aby tytuł pytania opisywał o czym jest pytanie. W tym przypadku ewidentnie tego nie robi, treść z tytułu powinna raczej znaleźć się we wstępie.

Zadając takie pytania, za wiele się nie nauczysz. Kombinuj :)

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 26 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Zwiększenie liczby o 1 w programowaniu to inkrementacja, a zmniejszenie o jeden to dekrementacja. Aby zwiększyć liczbę o jeden w PHP robisz coś takiego:

$liczba++;

Oczywiście w zmiennej liczba powinna siedzieć zmienna typu liczbowego. Przycisk musisz zrobić z użyciem HTML i CSS, najlepiej jeszcze użyć trochę JS (z użyciem AJAXA), jednak to trochę trudniejsze. Najprościej jest zrobić formularz:

<form action="skrypt-php-ktory-doda-liczbe.php">
<input type="submit"  value="Zwiększ liczbę"/>
</form>

Jeśli zrobisz wyświetlanie tego, to zajmij się skryptem php, który doda do 0 jeden. Zacznij od pobrania danych z tablicy GET (chyba, że w formularzu ustawiłeś atrybut method na inną metodę HTTP np. POST). Następnie zwiększasz liczbę zero o jeden tak jak to pokazałem na początku. Jeśli chcesz by nie była to liczba zero tylko liczba podana przez użytkownika do formularza (w środku tagów form) wstaw element input z konkretnym name (będzie ważne w PHP), oraz z typem (atrybut type) number, choć można użyć typu text, jednak jest to mniej semantyczne. 

Po pobraniu danych od użytkownika z tablicy $_GET lub $_POST (zależne od metody HTTP), zamieniamy to na wartość liczbową. Do tego warto użyć funkcji intval:

intval($wartosc_tekstowa_ktora_moze_byc_z_tablicy_get_lub_post); // zapisz krócej nazwę tej zmiennej.

// możesz również użyć od razu echo, do wyświetlenia tego:
echo intval($text_value); // nazwa zmiennej musi się zgadzać, ta jest lepsza (bardziej opisowa i krótka).

Masz jakieś pytania pisz!

 

komentarz 26 listopada 2016 przez Czajkowski Krystian Początkujący (430 p.)
Czy mógłby Pan pokazać jak by wyglądał ten tekst (gotowy do wklejenia) ?
1
komentarz 26 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Forum nie jest do tego by dawać gotowe rozwiązania. Ja staram się tobie wytłumaczyć kod wraz z procesem myślowym przy jego tworzeniu. Korzystając z gotowców daleko nie zajedziesz.
komentarz 26 listopada 2016 przez Czajkowski Krystian Początkujący (430 p.)
Ja chciałbym tylko zrozumieć ten program
komentarz 26 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Przerób jeszcze raz materiały do nauki, które posiadasz. Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. W programowaniu nie ma jednej możliwej drogi do wykonania konkretnego efektu, np. taką samą stronę można zrobić przy użyciu PHP, Python, Ruby, JavaScript, C#, Java. Tak samo można użyć nowszych i starszych części API - języka, frameworka, biblioteki. Można również wszystko pisać od zera w języku niskopoziomowym np. C albo nawet w Assemblerze. Gotowców nie dajemy. 

Jeśli chcesz zrozumieć to proszę:

  • Tworzymy formularz, który będzie wysyłany do jakiegoś skryptu PHP.
  • Ten skrypt pobierze tekst, który przerobi na liczbę, doda do niej jeden i wyśle odpowiedź użytkownikowi w postaci kodu HTML.

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2017 w HTML i CSS przez konradwiktor123 Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2017 w HTML i CSS przez konradwiktor123 Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 373 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...