• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Desktop pod Linux

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
344 wizyt
pytanie zadane 25 listopada 2016 w Sprzęt komputerowy przez PitBull Nowicjusz (200 p.)
Po dość długich zmaganiach w wyborze odpowiedniego sprzętu do programowania (system Windows) postanowiłem kupić prosty zestaw (desktop ~1500 pln, monitor dell ~ 1100/1300max) pod Linux (nie miałem styczności z tym systemem).

Stawiam ogólnie na Dell'a i znalazłem coś takiego http://www.x-kom.pl/p/327976-desktop-dell-vostro-3250-g4400-8gb-240.html

Intel Pentium G4400 (2 rdzenie, 3.30 GHz, 3 MB cache)

Grafika: Intel HD Graphics 510

Pamięć: 8 GB (DIMM DDR3, 1600 MHz)

Dysk: 240 GB SSD SATA III

Nie jest to super maszyna, nie zamierzam robić na tym cudów, a nabyć doświadczenia z Linux'em. W programowaniu też jestem początkujący.

Prośba do fachowców: będzie ok?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
edycja 26 listopada 2016 przez hoktaur

Jeżeli tylko do zabawy z Linuxem to wystarczy ci komputer na którym to odpisywałeś (chyba że to nie twój cheeky) pomoc znajdziesz w niejednym poradniku np. pierwszy lepszy na googlu:

http://komputery.spryciarze.pl/zobacz/jak-zainstalowac-linux-mint-ubuntu-obok-windowsa

albo jako wirtualka ja używam:

https://www.virtualbox.org/

i jest OK nawet serwer na tym chodzi.

Nie ma sensu w to pakować kasy. Ale jak się już bardzo upierasz to jakiś używany komp niewielkie pieniądze a podziała z bardzo dużym prawdopodobieństwem do końca 'swych dni' wink

0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Mint i Manjaro z Cinnamon spokojnie na tym pójdzie. Ubuntu 16.10 z Unity raczej też. Kiedyś najwyżej zmienisz na lepszy procesor i5 lub i7 i dodasz zewnętrzną kartę graficzną.
0 głosów
odpowiedź 26 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
Będzie ok, tyle że Linuxa to i na "ziemniaku" postawisz. Podstawy Linuxa to Bash i ogólna struktura systemu a cała reszta (GUI, okienka, grafika itp) to tylko opcjonalne aplikacje. Dla kogoś kto pracował z Windowsem jest to dziwne bo Win po prostu ma te standardowe aplikacje i wielu ludzi oczekuje tego w Linuxie. Jeśli chcesz poznać Linuxa to właśnie klepiąc komendy w Bashu, nie ucz się obsługi interfejsu graficznego bo tych jest wiele (Gnome, KDE, LXDE, DMW, i wiele wiele innych). A znając Basha masz 99% pewności że poradzisz sobie bez względu jaką dystrybucje ktoś ci podsunie.

Wracając do tematu, ten zaproponowany sprzęt jest lepszy od mojego obecnego komputera a na brak mocy ja nie narzekam.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 773 wizyt
pytanie zadane 21 września 2022 w Systemy operacyjne, programy przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 125 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w Python przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,662 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...