• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

c++ switch-case funkcje zmienne

Object Storage Arubacloud
0 głosów
720 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2016 w C i C++ przez mcsobieski00 Nowicjusz (220 p.)

 

witam mam dość dziwny problem bo switch-case nie działa w mojej funckji

tu podaje całą funkcje:

float def (int d, int a, int b)
{
  switch (d)
case 1:
std::cout<<dod(a,b);
break;

case 2:
std::cout<<o(a,b);
break;

case 3:
std::cout<<m(a,b);
break;

case 4:
std::cout<<dz(a,b);
break

case 5:
return 0;
break

default:
    std::cout<<"zepsules"<<std::endl;
    return 0;
break

}

a teraz jakie napotykam błędy :

-w case 1 zaznacza mi break statement not within loop or switch i tak we wszystkich innych 

-a tu coś ciekawszego w case 2 i wszystkich kolejnych wypada coś takiego case label '2' not within a switch statement

jest to dziwne bo już kilka razy używałem switch'a i nawet pisząc tą funkcje wzorowałem się na moim poprzednim kodzie i tam wszystko działa także proszę o pomoc specjalistów 

edit : wiem że case'y nie są w klamrach{} ale czy są czy ich nie ma i tak wywala te błędy

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 listopada 2016 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
wybrane 24 listopada 2016 przez mcsobieski00
 
Najlepsza
float def (int d, int a, int b)
{
  switch (d)
{
case 1:
std::cout<<dod(a,b);
break;
 
case 2:
std::cout<<o(a,b);
break;
 
case 3:
std::cout<<m(a,b);
break;
 
case 4:
std::cout<<dz(a,b);
break;
 
case 5:
return 0;
break;
 
default:
    std::cout<<"zepsules"<<std::endl;
    return 0;
break;
}
 
}

Nie otworzyłeś klamer dla switcha oraz nie dałeś średników przy niektórych break

komentarz 24 listopada 2016 przez mcsobieski00 Nowicjusz (220 p.)
dzienki faktycznie przepraszam za takie głupie pytania
+1 głos
odpowiedź 24 listopada 2016 przez Kasztan Dyskutant (8,080 p.)
po niektórych brejkach nie masz ; Klamry dodaj bo to czytelniej wygląda
komentarz 24 listopada 2016 przez mcsobieski00 Nowicjusz (220 p.)
float def (int d, int a, int b)
{
  switch (d)
case 1:
    {
     std::cout<<dod(a,b);
break;

    }

case 2:
    {
     std::cout<<o(a,b);
break;
    }


case 3:
    {
     std::cout<<m(a,b);
break;

    }

case 4:
    {
     std::cout<<dz(a,b);
break;
    }


case 5:
    {
     return 0;
break;
    }


default:
    {
        std::cout<<"zepsules"<<std::endl;
    return 0;
break;
    }

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 739 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 219 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,256 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2017 w C i C++ przez pokrywa1 Użytkownik (990 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,941 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...