• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Qt - zapis stanu gry

0 głosów
435 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2016 w C i C++ przez piter600 Użytkownik (610 p.)
Witam, jestem w trakcie pisanie prostej gry i mam pytanie. W jaki sposób zrobić opcje zapisywanie i odczytywania stanu gry? Mój jedyny pomysł to zapisywanie poszczególnych zmiennych do pliku tekstowego i później ich odczytywanie. Czy jest to dobry pomysł, czy można to jakoś inaczej rozwiązać.
komentarz 23 listopada 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
udostepnisz kod?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 listopada 2016 przez niezalogowany
Do prostej gry w zupełności to wystarczy, ale nie rozumiem czemu zaprzęgnąłeś do gier Qt?
komentarz 23 listopada 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Bo może?
komentarz 23 listopada 2016 przez niezalogowany
@manjaro można też napisać grę przy użyciu API systemowego, a jednak są powody dla których się tego nie robi (przynajmniej ja nie kojarzę żadnej nowej większej gry która bezpośrednio by korzystała z API systemowego).

Qt to narzędzie do tworzenia przede wszystkim aplikacji okienkowych, do gier są inne narzędzia.

A moje pytanie wynika z faktu, że jestem ciekawy jaki powód stoi za tym wyborem.
komentarz 23 listopada 2016 przez piter600 Użytkownik (610 p.)

Powód jest taki, że zacząłem uczyć się Qt, a sama gra (może za duże określenie, raczej gierka) jest typowo okienkowa, tylko się klika i wpisuje co nie co smiley. Wcześniej zrobiłem ją za pomocą VisualBasica wbudowanego w Excela i teraz chciałem ją sobie zrobić w c++ z wykorzystaniem Qt.

komentarz 23 listopada 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Trochę się pospieszyłem z tym komentarzem i teraz żałuję bo chyba nie ma tu większego autorytetu od Ciebie @shead w dziedzinie Qt.

Ale na stronie Qt można znaleźć całkiem dobre gry.
https://wiki.qt.io/Qt_Based_Games

P.S. Ja zrobiłem kiedyś w Qt ponga dla 2 osób. Wiem nie jest to szczyt ambicji ale jak dla prostych gier można.
komentarz 23 listopada 2016 przez niezalogowany
ok, dodam jeszcze że do zapisów w wersji łatwej do odczytu z edytora korzysta się z XML'a (np. KSP korzysta z tego rozwiązania), ewentualnie tworzy się też save'y w trybie binarnym (zdaje się że tak robią gry od EA)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,838 wizyt
pytanie zadane 3 października 2017 w OpenGL, Unity przez Emil Panecki Bywalec (2,100 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 3,085 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2016 w C# przez MichK Użytkownik (550 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 1,208 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2017 w C i C++ przez pewien_programista Obywatel (1,070 p.)

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,082 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...