• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie elementu z bazy danych i wysyłanie na inną podstronę

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
189 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2016 w PHP przez Falwack Początkujący (400 p.)

Witam ponownie! 

Stworzyłem bazę danych oraz napisałem PHP funkcję, która po kliknięciu w przycisk, pobiera żądane informacje (tj. imie i nazwisko piłkarza) 

Chciałbym się zapytać w jaki sposób mógłbym zrobić tak, żeby po przeniesieniu na strone z wypisanymi już piłkarzami, po kliknięciu na niego, przenosiło do jego osobistej strony?

(np. wpisze J -> wyświetli się Jakub, Janusz -> po klniknięciu Jakub przeniesie mnie na stronę kuba.html, po kliknięciu Janusz przeniesie na strone janusz.html)

 

Podsyłam kod PHP pobierania danych i wypisywania na ekranie: (w doczepionym pliku jest połączenie z bazą)

<?php
	
	require_once "wyszukiwanie_zawodnika_polaczenie.php";
	
	$conn = @new mysqli($servername, $user, $pass, $database);
	
	if($conn -> connect_errno!=0)
	{
		echo "Błąd: ". $conn->connect_errno. " Opis: ". $conn->connect_error;
	}
	else
	{

		mysqli_query($conn,"SET NAMES utf8");
		
		$pilkarz = $_POST["pilkarz"];
		
		$sql =" SELECT bramkarze.imie, bramkarze.nazwisko
				from bramkarze
				where bramkarze.imie like '".$pilkarz."%'
				UNION 
				SELECT pilkarze.imie, pilkarze.nazwisko
				from pilkarze
				where pilkarze.imie like '".$pilkarz."%'";
				
		
	
		$res = $conn -> query($sql);
		
		if($res -> num_rows > 0)
		{
			echo '<b><i><p style="font-size: 20px; margin-left: 5px;">Sprawdź, czy chodziło Ci o któregoś z tych zawodników:  ' .$pilkarz. "<br><br></p></b></i>";
			while($row = $res -> fetch_assoc())
			{
				echo '<p style="padding-top: 10px; margin-left: 15px;">';
				echo $row["imie"]. " " . $row["nazwisko"] . "<br>";
				echo '</p>';
			}
		}
		else
		{
			echo '<b><i><p style="font-size: 20px; margin-left: 5px;">Sprawdź, czy chodziło Ci o któregoś z tych zawodników:  ' .$pilkarz. "<br><br></p></b></i>";
			echo '<b><i><p style="font-size: 20px; margin-left: 5px;">W bazie nie istnieje piłkarz, o podanym imieniu bądź imieniu rozpoczynającym się na podaną literę. </p></b></i>';
		}
		$conn -> close();
	}
?>

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 24 listopada 2016 przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
Moja propozycja: tworzysz jedną stronę np. "pilkarz.php" i przez url przekazujesz dane piłkarza o to przykład:

pilkarz.php?imie=Kuba&nazwisko=Blaszczykowski i pobierasz dane z url, i przypisujesz do zmiennych, a potem używasz wcześniej stworzonych zmiennych w zapytaniu SQL, następnie wyświetlasz w divie, czy w czym tam chcesz.
0 głosów
odpowiedź 23 listopada 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Dodaj kolumne do tabeli, w ktorej bedziesz przetrzymywał adres url z informacjami o danym piłkarzu.
komentarz 24 listopada 2016 przez Falwack Początkujący (400 p.)
Hm też na to wpadłem tylko, ze ja mam tsk jakby dwa pliki. 1 dla niezalogowanych gdzie nie mogą użytkownicy dodawać komentarzy a drugi dla zalogowanych, którzy mogą dodawać komentarze. Właśnie nie mam pomysłu jak to połączyć :/
komentarz 24 listopada 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Sprawdzać po sesji, czy user jest zalogowany?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,263 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 396 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w PHP przez SebbaGamess Użytkownik (690 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2022 w HTML i CSS przez Dawidziu Bywalec (2,610 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...