• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolejne liczby naturalne. Zadanie cpp.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
790 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2016 w C i C++ przez dudu2002 Początkujący (330 p.)

Witam. Od niedawna zainteresowałem się programowaniem. Postanowiłem napisać program, w którym użytkownik podaje liczbę, a system wypi

#include <cmath>
#include <cstdio>
#include <iostream>

using namespace std;

int n;
int main()
{
  cin>> n ;
	for (int i=n;i<n+3;i++)
	{
		cout<<i<< endl ;
	}
	system ("pause");
	return 0 ;
}

suje dwie następne liczby. Niestety w moim kodzie jest błąd. Proszę o rady i pomoc. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
wybrane 25 listopada 2016
 
Najlepsza

Zaincluduj cstdlib. Ale lepiej do zatrzymywania konsoli używać:

std::cin.ignore();
std::cin.get();

 

komentarz 22 listopada 2016 przez dudu2002 Początkujący (330 p.)
Dziękuje za odpowiedż. Chciałbym się jeszcze pana  spytać gdzie wpisać te znaki i co one oznaczają.
komentarz 22 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Metoda ignore czyści bufor wejścia a metoda get czeka na znak. Wpisz je na końcu programu(przed return'em)
+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
Jeśli chodzi o to, żeby nie wypisywał już tej podanej, to w for umieść "i=n+1"

Poza tym program działa prawidłowo, więc sprecyzuj dokładniej o co chodzi ;)
komentarz 22 listopada 2016 przez dudu2002 Początkujący (330 p.)
Właśnie nie działa mi ten kod. Gdy kompiluje pokazuje się komenda: C:\Users\Dom\Desktop\collect2.exe    [Error] ld returned 1 exit status.
komentarz 22 listopada 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
To tutaj raczej chodzi o kwestię kompilatora, nie kodu... Czy inne - jakiekolwiek programy - udało Ci się uruchomić?
1
komentarz 22 listopada 2016 przez dudu2002 Początkujący (330 p.)
Zadziałało, gdy wpisałem kod do nowego pliku. W każdym razie dziękuję.
komentarz 22 listopada 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)
Coś takiego czasem dzieje się w przypadku, gdy uruchomisz ten program, nie zamkniesz okna konsoli i jeszcze raz uruchomisz ten sam program (właśnie odtworzyłem to u siebie). Za każdym razem staraj się zamknąć proces ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 859 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 469 wizyt
+1 głos
8 odpowiedzi 968 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2016 w C i C++ przez gnu_ewm Gaduła (3,340 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,647 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...