• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrzucanie CAŁEGO pliku .txt na ekran

Object Storage Arubacloud
0 głosów
255 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2016 w C i C++ przez DODO Bywalec (2,950 p.)
Witam.

Na tym forum, jak i na innych jest dużo pytań i poradników dotyczących zapisywania wiadomości z pliku do zmiennych.

Ja chciałbym wyrzucić cała zawartość pliku na ekran. Jeśli by się dało to bez zmiennych.

Proszę o pomoc!
komentarz 21 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Jak bez zmiennych?
komentarz 21 listopada 2016 przez DODO Bywalec (2,950 p.)
No, to właśnie jest pytanie.

Czy da się to zrobić bez zmiennych, a jeśli się da to jak?
2
komentarz 21 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)
A całkiem bez zmiennych pod linuksem w konsoli np.: cat nazwa_pliku.txt
komentarz 21 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
No w sumie, można i tak ;)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
wybrane 26 kwietnia 2017 przez criss
 
Najlepsza
#include <iostream>
#include <fstream>

int main(){
  std::fstream file{"plik.txt"};
  std::cout<<file.rdbuf();
}

Tylko obiekt typu fstream. Potrzebujesz jakiegoś uchwytu by otworzyć plik.

komentarz 21 listopada 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)

Pokusiłbym się nawet o krótszą wersję

std::cout << std::fstream("plik.txt").rdbuf();

 

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,960 p.)
edycja 21 listopada 2016 przez lnkoc

Nie obejdzie się bez co najmniej jednej zmiennej typu string: link

Czytasz z pliku linijka po linijce w pętli i wypisujesz ją na ekran.

 Tutaj masz to ładnie opisane.

Edit: Chyba, że wolisz skorzystać z funkcji system:

system("cat nazwa_pliku.txt");

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 146 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w C i C++ przez DeraL Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 206 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 250 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2016 w C i C++ przez Dawid679 Nowicjusz (130 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,524 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...