• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrzucanie CAŁEGO pliku .txt na ekran

0 głosów
110 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2016 w C i C++ przez DODO Bywalec (2,870 p.)
Witam.

Na tym forum, jak i na innych jest dużo pytań i poradników dotyczących zapisywania wiadomości z pliku do zmiennych.

Ja chciałbym wyrzucić cała zawartość pliku na ekran. Jeśli by się dało to bez zmiennych.

Proszę o pomoc!
komentarz 21 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (151,940 p.)
Jak bez zmiennych?
komentarz 21 listopada 2016 przez DODO Bywalec (2,870 p.)
No, to właśnie jest pytanie.

Czy da się to zrobić bez zmiennych, a jeśli się da to jak?
2
komentarz 21 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,480 p.)
A całkiem bez zmiennych pod linuksem w konsoli np.: cat nazwa_pliku.txt
komentarz 21 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (151,940 p.)
No w sumie, można i tak ;)

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,860 p.)
wybrane 26 kwietnia 2017 przez Criss
 
Najlepsza
#include <iostream>
#include <fstream>

int main(){
  std::fstream file{"plik.txt"};
  std::cout<<file.rdbuf();
}

Tylko obiekt typu fstream. Potrzebujesz jakiegoś uchwytu by otworzyć plik.

komentarz 21 listopada 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,280 p.)

Pokusiłbym się nawet o krótszą wersję

std::cout << std::fstream("plik.txt").rdbuf();

 

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez lnkoc Stary wyjadacz (13,480 p.)
edycja 21 listopada 2016 przez lnkoc

Nie obejdzie się bez co najmniej jednej zmiennej typu string: link

Czytasz z pliku linijka po linijce w pętli i wypisujesz ją na ekran.

 Tutaj masz to ładnie opisane.

Edit: Chyba, że wolisz skorzystać z funkcji system:

system("cat nazwa_pliku.txt");

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 63 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w C i C++ przez DeraL Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 59 wizyt
+1 głos
0 odpowiedzi 64 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2016 w C i C++ przez Dawid679 Nowicjusz (130 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

60,207 zapytań

105,878 odpowiedzi

219,906 komentarzy

32,422 pasjonatów

Przeglądających: 183
Pasjonatów: 6 Gości: 177

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...