• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

data sentence

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
204 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2016 w JavaScript przez dran11 Początkujący (330 p.)
O co chodzi w data sentence? Mam taką linijkę kodu

<li ><input id="checkbox_vader" type="checkbox" name="character" value="dark_side"><label for="checkbox_vader" data-sentence="There is no escape from the Dark Side."><img src="images/vader.png"></label></li>

i nie bardzo rozumiem jak miałbym tego użyć do zrobienia caption przy zdarzeniu hover.

Proszę o pomoc ;D

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
czy możesz dokładniej opisać co chcesz zrobić? czy chodzi ci o tooltip'a? może coś takiego:

http://www.w3schools.com/howto/howto_css_tooltip.asp
komentarz 21 listopada 2016 przez dran11 Początkujący (330 p.)
Chodziło mi o to aby zrobic efekt wyswietlajacego sie tekstu na tle img.Juz sobie poradziłem ale dziękuje za pomoc ;D
komentarz 21 listopada 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
To może się podzielisz ... :D po co 'koło wymyślać od nowa' jak ktoś będzie chciał to samo zrobić.
komentarz 22 listopada 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
http://forum.pasja-informatyki.pl/34559/w3schools-nie-szerzmy-falszywej-propagandy

 

Zastanow sie kiedy wkleisz nastepnym razem taki link
komentarz 22 listopada 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
No właśnie się zastanawiam czy w ogóle jest sens cokolwiek wklejać ....

Widzisz od bardzo dawna nic nie wklejałem nie pomagałem bo zawsze wiem że ktoś się przy............. (sorry, ale się zbulwersowałem) - po prostu szkoda chyba mojego czasu.... ale natchnęło mnie wyobrażasz sobie znalazłem czas i zacząłem tracić go dla innych i wiesz co nie ŻAŁUJE.

NIE TWIERDZE ZE W3SCHOOL JEST BOGIEM I TRZEBA BRAĆ Z NIEGO PRZYKŁAD I NIE BĘDĘ MÓWIŁ ŻE KTOŚ TAKI JEST DLA MNIE ... NAWET W3C SIĘ MYLI... PRAWDA?!

Wiem tylko tyle że im więcej źródeł jest branych pod uwagę tym lepiej dla innych a akurat w w3schoolu jest to super według mnie pokazane klikasz i widzisz wynika, a potem to już twoja głowa co z tym zrobisz (spróbuje sparafrazować "odpalenie jednego kodu jest więcej warte niż opisane 1000 linii kodu), ja osobiście nie uważam się z jakiego experta od programowania ale coś tam potrafię i chce pomóc. Przecież osoba nie ma brać ze mnie przykładu ale super by było jak by wyciągnął wnioski i poprawiła to co zrobiłem oraz to udostępniła dla większego dobra.

Ponieważ to jest forum p. Mirka powiem tak - oj miałem nadzieję te forum będzie inne niż wszystkie które do tej pory odwiedziłem a było ich trochę (wiem też że to nie jego wina POZDROWIENIA I CHĘCI DO DALSZEJ PRACY WEDŁUG MNIE BYLE TAK DALEJ!!!

Przychodzi czas i co zaczynasz szukać odpowiedzi i co znajdujesz zamiast rozwiązania to masz odpowiedzi:

- masz błąd ort POPRAW

- ta strona jest 'fe' nie idź tam bo tam 'biją' albo głoszą 'herezje'

- dowiaduje sie po raz milionowy że na googlu jest odpowiedz (skoro "wszystko jest na googlu to po co są fora?" a może by trzeba było odwrócić "gdyby nie było żadnego forum czy znalazłbyś na googlu?")

żadnych konkretów NIC tylko bzdury, bzdury itd. i tracenie czasu. I dla twojej informacji tak na koniec jak wklejałem tą odpowiedź:

TAK ZASTANOWIŁEM SIĘ I STRONA W3SCHOOL WEDŁUG MNIE JEST GODNA POLECENIA I MOŻNA SIĘ Z NIEJ DUŻO NAUCZYĆ I JEŻELI BĘDĘ POTRZEBOWAŁ TO DALEJ BĘDĘ NA NIĄ KIEROWAŁ!!!

P.S. Wczoraj szukałem na tym forum gdzie bym jeszcze mógł pomóc i natrafiłem na "Gorący wątek" na temat kursu p. Mirka powiem szczerze ta nagonka i dyskusja znużyła mnie po kilku odpowiedziach meeegggaaaa długich i właśnie ten czas uważam za stracony.
komentarz 26 listopada 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
W3C A w3schools nie ma nic do siebie ta strona ktora podales to slabej jakosci dokumentacja z masz bledow.. I polecam przeczytac to co ja podalem sa lepsze dokumentacje bez bledow.. co do tego co dyskusji na temat kursos Pana M.Z sa dobrej jakosci ale sa rzeczy ktore mozna zrobic lepiej.. Staramy sie dbac oto by do uczacych trafialy dobre praktyki a nie zle ;) to wszystko
komentarz 26 listopada 2016 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
edycja 26 listopada 2016 przez hoktaur
Nie zgodzę się z tobą może i strona jest niskiej jakości (nie wiem nie mi to oceniać przynajmniej teraz) ale uważam że dzięki niej bardzo dużo się nauczyłem (tak 1,5 roku a ja tu już HTML, CSS, Bootstrap, PHP, JS, JQ, MYSQL - może dużo może mało ale to wsio po godzinach pracy i jak miałem czas). Wcześniej miałem mądre książki za grubą kasę i co leżą i się kurzą (nie mówiąc o tym że się pewnie zestarzały) i jakoś nie mogłem się zmobilizować a może po prostu były tendencyjne i nużące... (tu bije do dokumentacji którą podałeś :) - na nią przyjdzie czas ale gdy będzie mi to potrzebne oraz stwierdzę że już nic więcej w3school ani żadna inna strona mnie nie nauczy więc siłą rzeczy sam do niej sięgnę żeby się dalej rozwinąć i tam pewnie 'uderzę')

Jak również wiem że żeby biec najpierw trzeba nauczyć się chodzić (nie każdy rodzi się od razu geniuszem) a i tak pewnie jakiś doktorek by się do każdego człowiek doczepił że źle kopytami macha bo nabrał złych "przyzwyczajeń" ale co z tego nikomu nie przeszkadza i tak z nich korzystają. Gdyby pomyśleć że zanim postawisz krok to musi on być za każdym razem idealny to pewnie 99% populacji by się poruszała w inny sposób niż na nogach bo by zrezygnowało zaraz na początku.

A teraz żeby było trochę mądrości do tego co napisałem cytaty Alberta Einsteina:

"Wyob­raźnia jest ważniej­sza od wie­dzy, po­nieważ wie­dza jest ograniczona."

"Wiado­mo, że ta­ki a ta­ki po­mysł jest nie do zreali­zowa­nia. Ale żyje so­bie ja­kiś nieuk, który o tym nie wie. I on właśnie do­konu­je te­go wynalazku."

"Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."

"Lo­gika zap­ro­wadzi cię z pun­ku A do pun­ktu B. Wyob­raźnia zap­ro­wadzi cię wszędzie."
komentarz 27 listopada 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
Primo. Ksiazki o webdevie sie szybko starzeja wiec nie rozumiem kto ci polecil uczyc sie z ksiazek

Sekundo. Czemu nie chcesz korzystzc z dokumentacji ktora ci podalem skoro nauczy cie praktycznie takich samych rzeczy ale lepiej i bez zlych praktyk? A w3schools ma to samo a nawet czasami nie ma rzeczy lub sa bledne
0 głosów
odpowiedź 22 listopada 2016 przez dran11 Początkujący (330 p.)
label::before {
    content: attr(data-sentence); // tutaj umieszczamy data sentence którego zawartośc ustalamy w label
    position: absolute;
    top: 45%;
    width:234px;
    margin-top: 5px;
    padding: 10px;
    font-size: 20px;
    color: #fff;
    background: #000;
    opacity: 0;
    visibility: hidden;
    transition: .5s ease-in-out;
    border-radius: 0px 0px 18px 18px / 0px 0px 24px 24px;
    height:50px;
    
}
label:hover::before  {
    visibility: visible;
    opacity: 1;

Umieszczając ten kod w css(oczywiscie wypozycjonować trzeba samemu: margin, left,right itp)  uzyskamy efekt napisu na ciemnym tle wyswietlający się na img przy zdarzeniu hover.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 910 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2018 w JavaScript przez WrdSaint Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 174 wizyt
pytanie zadane 24 stycznia 2018 w JavaScript przez afqedart Mądrala (5,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 151 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2015 w JavaScript przez damianmisztal Gaduła (4,730 p.)

92,416 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...