• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka na studia czy rozwijanie pasji?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+3 głosów
592 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Domin Początkujący (360 p.)
Cześć!

Jestem obecnie w klasie maturalnej. Ostatnio borykam się z masą problemów związanych z przyszłością. Do tej pory myślałem nad studiami informatycznymi na PW. Wystąpiła znacząca przeszkoda podczas nauki fizyki. Przez 4 lata technikum nie byłem zainteresowany fizyką, nie myślałem o przyszłości i nie wiedziałem, że może mi się przydać. Nadrobienie całego materiału to spore wyzwanie, jednak wykonalne. Z innymi przedmiotami daję sobie radę. Od paru lat hobbystycznie bawię się w programowanie stron. Zgromadzona wiedza z programowania przychodzi mi o wiele łatwiej, lubię to robić i miałem małe marzenia zajmowania się tym w przyszłości.

Zacząłem się zastanawiać nad zagospodarowaniem czasu na naukę przez następne parę miesięcy. Chciałem darować sobie tą fizykę,a czas, przez który bym się jej uczył, przeznaczyć na rozwijanie pasji. Nie wiem czy jest to dobre rozwiązanie. Spiąć poślady, uczyć się potrzebnych przedmiotów na studia, czy rozwijać umiejętności programowania?

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 listopada 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Rób to co sprawia Ci przyjemność na tyle, aby zdać maturę na odpowiednim poziomie. Przedmiotów na studiach będziesz uczyć się na studiach i spokojnie sobie poradzisz.
2
komentarz 21 listopada 2016 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
podbijam i od siebie dodam tyle, że uczelnia z wyższą renomą nie zrobi z nikogo lepszego programisty od tego co był na "słabej" uczelni a pracował dużo sam. :)
komentarz 21 listopada 2016 przez Domin Początkujący (360 p.)
Nie do końca sprecyzowałem sytuacje. Próg punktowy na tym kierunku jest dosyć wysoki, musiałbym maturke fizyki odpicować na poziomie geniusza. Stąd taki problem.
+1 głos
odpowiedź 21 listopada 2016 przez dragon200 Nowicjusz (200 p.)
Cześć,

też zależy jakie studia Cie interesują, dzienne czy zaoczne. Osobiście kończę zaoczne z Informatyki Stosowanej i powiem, że teraz z perspektywy czasu najpierw bym się nauczył jakiegoś języka, wykonał projekty, może znalazł pracę jako programista, a potem podjąłbym się studiów informatycznych w celu rozszerzenia wiedzy. Nie wiem jakie zdanie mają studenci studiów dziennych ale moje jest takie w kwestii studiowania zaocznie. Nie mówię, że nie jest to kwestia do pogodzenia ale mi osobiście dużo nerwów to zjadło i pewne rzeczy odciągnęło w czasie. Początek semestru, lub przerwa między semestrami po zdanej sesji, zaczynam projekt, uczę się języka, poznaje algorytmy a tutaj pyk projekt do zrobienia, przerywasz wszystko i tak w kółko.
+1 głos
odpowiedź 22 listopada 2016 przez dudu2002 Początkujący (330 p.)
Pisz programy, które sprawdzą twoją wiedzę z fizyki. Nie dość że jest dobra nauka do matury z tego przedmiotu, to także będziesz rozwijał swoją pasję tworząc na przykład stronkę internetową z własnymi zadaniami do fizyki.
komentarz 25 listopada 2016 przez Domin Początkujący (360 p.)
Z pewnością ciekawe rozwiązanie - łączyć przyjemne z pożytecznym! :D

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 375 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 675 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,047 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Dam_Ian Nowicjusz (140 p.)

93,176 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,506 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  6. 1531p. - rucin93
  7. 1356p. - ssynowiec
  8. 1351p. - Tomasz Bielak
  9. 1328p. - Michal Drewniak
  10. 1288p. - rafalszastok
  11. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1232p. - Mikbac
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...