• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Raspberry PI Systematyczne Odświeżanie Strony

0 głosów
54 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2016 w Inne języki przez Misiek Obywatel (1,810 p.)
Witam,

Posiadam raspberry PI które działa jako urządzenie pokazujące dane w firmie zrobione mam tak że po uruchomieniu odpala się automatycznie chromium w trybie kiosk mode i fullscreen z załadowana stroną jaka nas interesuje.

Lecz mam dwa pytanie jak z poziomu Basha zrobić aby co jakiś czas sprawdzał bazę danych i jeśli nastąpiła zmiana odświeżył automatycznie wyświetlaną stronę - tu głównie chodzi o rozwiązanie odświeżania z zapytanie do bazy nie mam problemu

Drugie pytanie po odpaleniu na fullscreen na środku widnieje kursor, jest jakaś metoda aby go ukryć ?
komentarz 20 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,820 p.)

Co do odświeżania, musi być to w bashu? W js byłoby to łatwiejsze.

Co do kursora, może zrobić programik który przesunie kursor w prawy dolny róg, ( Link ).

komentarz 20 listopada 2016 przez Misiek Obywatel (1,810 p.)
jakby to w javie zadziałało to byłoby bardzo miło tylko w tym problem że jeszcze javy nigdy nie studiowałem :)

za programik do kursora spoko wielkie dzięki

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,820 p.)

Program do kursora:

#include <stdio.h> 
#include <X11/X.h> 
#include <X11/Xlib.h> 
#include <X11/Xutil.h>

const int POSITION_X = 600;     //Tu wstaw szerokość ekranu/wyswietlacza
const int POSITION_Y = 100;     //Tu wstaw wysokość ekranu/wyswietlacza

int main()
{
    Display *dpy;
    Window root_window;

    dpy = XOpenDisplay(0);
    root_window = XRootWindow(dpy, 0);
    XSelectInput(dpy, root_window, KeyReleaseMask);
    XWarpPointer(dpy, None, root_window, 0, 0, 0, 0, POSITION_X, 100);
    XFlush(dpy); // Flushes the output buffer, therefore updates the cursor's position. Thanks to Achernar.
}

Wystarczy zmodyfikować 6 o 7 linijkę. Kompilujesz poleceniem  "g++ PLIK_Z_KODEM.cpp -lX11 -o NAZWA_PROGRAMU" i dodajesz prawa do działania "chmod +x NAZWA_PROGRAMU". Teraz wystarczy w bashu uruchomić programik a kursor przeniesie ci się do wyznaczonego przez ciebie miejsca.

 

Co do odświeżania, najbanalniejszy sposób to w js (nie javie) ustawić aby strona się odświeżała np. co 10s :

setTimeout(function() { location.reload();  }, 10000);

Co do js to nie jestem pewien czy dobrze będzie działać.

komentarz 20 listopada 2016 przez Misiek Obywatel (1,810 p.)

super programik na kursor działa wyśmienicie 

natomiast co do odświeżania właśnie chciałem uniknąć efektu co ileś sekund 

bo tego typu efekt mogę uzyskać 

<meta http-equiv="Refresh" content="10" />

tylko że ja chciałem uniknąć tego mignięcia strony przy odświeżeniu gdy nie zaszły żadne zmiany na stronie tylko dopiero po zmianach 

komentarz 21 listopada 2016 przez Blacha Mądrala (5,820 p.)
Na technologiach webowych znam się średnio. Spodziewam się że będzie tu potrzebne wykorzystanie AJAXa (to framework js czy jakoś tak). Na serwerze gdzie jest baza danych umieściłbym dodatkowy pliczek php który wysyłałby datę ostatniego wpisu, Przez AJAXa bym pobierał te dane i gdy data pobrana będzie inna, odświeżałaby się strona.

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Hacper Gaduła (3,800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 75 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
...