• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Rezygnacja z Informatyki na rzecz Psychologii - jak dużo można stracić?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
1,368 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Michał Didenkow Nowicjusz (120 p.)
zamknięte 20 listopada 2016 przez Michał Didenkow
Witajcie.

Chciałbym was prosić o opinie.

Obecnie pracuję w branży jako tester oprogramowania, cenie sobię pracę, interesują się IT, zaczynam pisać testy automatyczne (JAVA), myślę w przyszłości o karierze IT Team Managera.

Obecnie studiuję Informatykę zaocznie na 2 roku i mówiąć szczerze, mam tych studiów mocno dość. Generalnie cały mój zapał, ciekawość i chęć rozwijania umiejęntności jest niszczona na studiach, gdzie nadmiar matematyki i fizyki w każdym zagadnieniu odbiera mi poważnie chęć zakończenia kierunku inżynierskiego.

W poprzednich latach zakończyłem 2 lata Psychologii i mogę wrócić do tego stanu, skończyć licencjat i ewentualną magisterkę.

Na Informatycę trzyma mnie jedynie przekonanie, że brak studiów technicznych może utrudnić rozwój w branży, czy jest to prawdziwe stwierzenie czy mit?

Czy wykształcenie Psychologiczne przy paru latach doświadczenia w branży będzie wystarczające aby zrobić karierę w IT?

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie opinie.
komentarz zamknięcia: Temat wyczerpany. Proszę o kasację wątku.
komentarz 23 grudnia 2016 przez swiatzperspektywyps Nowicjusz (100 p.)
Połączenie tych dwóch kierunków otwiera wiele możliwości na rynku pracy. Musisz zadać sobie pytanie co dają Ci studia informatyczne? Co dała Ci psychologia? Chyba na każdych studiach są przedmioty spędzające sen z powiek studentów. Dla wielu psychologów jest to statystyka i niektórzy mają dużą trudność w zaliczeniu tego przedmiotu. Nie mniej jednak, nadal jest to dziedzina niezwykle fascynująca. Jedną z interdyscyplinarnych nauk jest kognitywistyka, która jest połączeniem między innymi informatyki, psychologii, neurobiologii. Kończąc psychologię mógłbyś iść właśnie w tym kierunku np. sztucznej inteligencji, nauk kognitywnych. Ciągle powstaje wiele nowych, fascynujących projektów, będących wynikiem pracy psychologów, kognitywistów oraz informatyków np. aplikacje, które pomagają. Więcej na ten temat możesz przeczytać na blogu http://www.swiatzperspektywypsychologa.pl/

Polecam wpis- jak najnowsze technologie pomagają? http://www.swiatzperspektywypsychologa.pl/2016/12/jak-najnowsze-technologie-pomagaja.html#more

Zapraszam.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 20 listopada 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Studiuj to, co sprawia Ci większą przyjemność - to podstawowa odpowiedź. Musisz być jednak świadomy, że psychologia to już nawet nie jest uznana nauka i ukończenie konkretnie takich studiów niewiele będzie oznaczać, poza oczywiście istotnym poziomem wykształcenia - wyższym. Na siłę możesz to wykorzystać do stania się Agile Coachem czy innym trenerem w IT, to jednak będzie wymagać dużo samozaparcia i kompetencji miękkich.

Czy wykształcenie jest istotne w branży? Tak, podczas wielu momentów w swojej karierze uśmiechniesz się, że masz w CV właśnie wyższe, czasem pomoże to w niektórych awansach korporacyjnych.

O ile w pracy IT Managera czy cokolwiek to oznacza, teoretycznie warto by wykazać się wiedzą psychologiczną, to musisz pamiętać o jednej rzeczy. W IT bardzo źle o Tobie będzie świadczyć, że nadmiar fizyki i matematyki (przecież większość powinieneś mieć na 1 roku) Cię przygniótł więc postanowiłeś skończyć kierunek łatwiejszy - czysto pamięciowy. No ale nie musisz się przecież nikomu do tego przyznawać:)
1
komentarz 20 listopada 2016 przez Michał Didenkow Nowicjusz (120 p.)
Dziękuję za opinie :).

Odniosę się do Twojej treści.

Co do pamięciówki na kierunkach, w moim odczucie na Informatyce jest dużo więcej nauki na pamięć, niż na Psychologii w której przede wszystkim liczy się zrozumienie danego zagadnienia i umiejęntność przeniesienia wiedzy do świata rzeczywistego, z pasją i zrozumieniem - przynajmniej dla mnie tak było.

Co do Fizyki i Matematyki na mojej uczelni większość jeśli nie wszystkie treści przedmiotów ścisłych jest zaliczana właśnie na podstawie czystej pamięciówki - wzory, schematy, zastosowanie.

Nie spotkałem się z ludzmi którym przydatna była by elektrostatyka czy matematyka dyskretna w branży IT, a spotykam się na codzień z brakami umiejęntności miękich i wiedzy Psychologicznej w branży.

Zmiana jest kierowana rozwojem i chęcią posiadania większej realnej wiedzy i umięjęntności, które na Psychologii mogę zdobyć, na Informatyce niestety nie - programowanie, systemy czy sieci to zagadnienia których lepiej uczy mi się przy ekranie własnego monitora w domowym zaciszu.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,326 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Throwaway Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
4 odpowiedzi 611 wizyt

93,176 zapytań

142,186 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,507 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1572p. - Tomasz Bielak
  6. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  7. 1531p. - rucin93
  8. 1509p. - rafalszastok
  9. 1356p. - ssynowiec
  10. 1341p. - Mikbac
  11. 1328p. - Michal Drewniak
  12. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...