• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

wykonanie JSa w node.js. Hello world w node.js

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
444 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2016 w JavaScript przez eliano Gaduła (3,640 p.)

Witam, 

mam problem z hello worldem w node.js. otóż w książce 'JavaScript Programowanie zaawansowane' w rozdziale Pierwszy skrypt w node.js zostało napisane, żebym zrobił plik hello.js z linijką:

console.log('Hello world');

a następnie w konsoli node.js wpisał 

node hello

gdzie hello to nazwa pliku hello.js i wtedy w magiczny sposób plik ma się wykonać. polecenie oczywiście się nie wykonuje bo konsola nie wie gdzie ja ten plik zapisałem - to logiczne. więc gdzie zapisać plik żeby konsola go wykonała albo co zrobić żeby to zadziałało.

gwoli ścisłości dodam że pracuję na windowsie

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 listopada 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
wybrane 19 listopada 2016 przez eliano
 
Najlepsza

A jaki dokładnie błąd się pokazuje?

Prawdopodobnie musisz przejść w konsoli do odpowiedniego katalogu (polecenie cd).

komentarz 19 listopada 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
pokazywany błąd to: "syntax error: unexpected identifier"

jak użyć polecenia cd?

ps. Gratuluję swietnej książki
komentarz 19 listopada 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Hmm… To wygląda na błąd już samego node, nie konsoli. Pokaż screena z konsoli.

A polecenie cd używa się prosto:

cd sciezka/do/katalogu

PS Dzięki

komentarz 19 listopada 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)

...

 

komentarz 19 listopada 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Wygląda na to, że to jest po prostu odpalony node. Spróbuj w tradycyjnej konsoli Windowsa (Windows + R i wpisz "cmd").

komentarz 19 listopada 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)

...teraz takie rzeczy się pokazują

komentarz 19 listopada 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
cd C:\Users\Eliano DJ\Desktop\comandeers book && node hello

 

komentarz 19 listopada 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
zadziałało , dzięki !

a więc nie będę już potrzebował dedykowanej konsoli do node, bo wszystko mam pisać w windowsowej tylko trza na początku wpisać polecenie cd żeby się odnieść do katalogu.
0 głosów
odpowiedź 19 listopada 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

Możesz go zapisać gdzie sobie chcesz.

Stawiam, że pliku hello szuka w folderze, w którym się aktualnie znajdujemy, czyli wystarczy po prostu zmienić ten folder w commanderze.

Prościej mówiąc: masz konsole i jest tam napisane coś w tym stylu C:\Users\<Twoja Nazwa>. Właśnie tam jest szukany plik hello. Jeżeli chcesz zmienić "swoje położenie" możesz użyć pushd <ścieżka>, na przykład pushd C:\nauka_node

komentarz 19 listopada 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
właśnie że nie. Ja nie mówię o klasycznej windowsowej konsoli. wcześniej w książce zostało napisane, że node.js ma swoją własną konsole ( mam ją stąd: https://nodejs.org/en/download/current/ ). a ta po włączeniu jest pusta i nie mogę tam użyć pushd

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2020 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 322 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2022 w JavaScript przez KubaLaska Początkujący (350 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 264 wizyt

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...