• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Działanie DNS w szczegółach

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
168 wizyt
pytanie zadane 19 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez krzaczunio Nowicjusz (120 p.)
Witam. Szukałem w internecie odpowiedzi, ale wszędzie albo była ona ogólnikowa i nie wnosiła nic nowego ponad to, co wiem, albo tłumaczyła np. jak skonfigurować DNS, bez wytłumaczenia w szczegółach ich działania. Otóż, chcę zrozumieć taką sytuację:

Mam domenę zarejestrowaną przez firmę X oraz serwer VPS zarejestrowany przez Y. Według poradników powinienem domenę ustawić na DNSy firmy Y, natomiast w Y w ustawieniach DNS wpisać rekord A kierujący na mój VPS. Okej, ale skąd serwer firmy Y wie, że domena.pl należy do mnie i mogę sobie po prostu przekierować ją na mój vps? A jeżeli w Y jest zarejestrowany ktoś inny, kto też ustawi DNSy Y na swój serwer? Jak to jest weryfikowane? Albo inaczej... Jaka jest dokładna, szczegółowa droga, od zapytania w pasku URL do wyniku w oknie przeglądarki? Chcę zrozumieć, co wpisuję, zarówno w ustawieniach domeny na stronie firmy X oraz w ustawieniach DNS w firmie Y.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 204 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Ariex Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,655 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez Kuba Modrzejewski Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 31 października 2019 w Sieci komputerowe, internet przez Lanzer Nowicjusz (120 p.)

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,389 komentarzy

62,652 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...