• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór stałego języka [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
273 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Relvit Początkujący (280 p.)
edycja 18 listopada 2016 przez Relvit
Witam,

 

Od pewnego czasu zacząłem testować najpopularniejsze języki(java,c#,c++,php/js) i stwierdziłem, że najwyższa pora wybrać coś "stałego". Ogólnie to chciałbym znać coś do web i coś do desktop/mobilne. Tutaj rodzi się już klasyczne pytanie, co wybrać? Mój obecny zamysł to php/js dla web + coś dla desktop/mobilne, jednak nie mam pomysłu w czym warto się rozwijać by jednym językiem złapać windows/linux/android. Próbowałem sił w ASP.NET i J2EE ale to nie moja bajka, java też nie przypadła mi do gustu, c# to mój faworyt, c++ w moim przypadku to poziom szkolny, jednak wydaje się być całkiem ok. Prosiłbym o uzasadnienie w komentarzu swojego wyboru w ankiecie.

 

EDIT: Chodzi mi głównie wybór języka pod desktop/mobilne i do tego coś w web. Ja najlepiej wybrałbym c# z względu na unity/xamarin i do tego js/php ale nie wiem czy to ma sens na rynku pracy(tam głównie chcą ASP.NET do C#)
Możliwe odpowiedzi:
C# + js/php (3 głosów, 27%)
C++ i js/php (7 głosów, 64%)
Brnąć dalej w ASP.NET z względu na C# (1 głos, 9%)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 listopada 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Coś do webu i tym samym do desktopu, i aplikacji mobilnych. Hmm...

JavaScript - możesz zrobić serwer http [czyli web], korzystając z jakiegoś frameworku/biblioteki np. Electron możesz stworzyć aplikację na desktop, a korzystając np. z Cordova możesz stworzyć aplikacje mobilne.
Wszystko wykorzystując JavaScript, HTML i CSS.
komentarz 18 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Myślę, że nie zawsze jest to najlepsze ze względu na wydajność i UX (choć oczywiście to można poprawić).
komentarz 18 listopada 2016 przez Relvit Początkujący (280 p.)
To też opcja, jednak priorytetem jest dla mnie język czysto pod desktop. Problemem jest tutaj rynek pracy, gdzie większość ofert pracy z mojego rejony wymaga właśnie znajomości czegoś pod web, stąd mój dylemat między doborem czegoś do php/js lub przełamać się do ASP.NET z względu na c#. Ja najlepiej wybrałbym c# z względu na unity/xamarin i do tego js/php ale nie wiem czy to ma sens na rynku pracy(tam głównie chcą ASP.NET do C#).
komentarz 18 listopada 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)

@MichuDev Ja tylko podałem uniwersalny język. Sam autor napisał

Ogólnie to chciałbym znać coś do web i coś do desktop/mobilne

Więc po co uczyć się dziesięciu języków jak można jeden. Do tego autor poszukuje "stałego" języka, a nadal chce uczyć się paru :)

@Relvit Co do samego wyboru to niestety sam musisz sobie odpowiedzieć.
Jeżeli patrzysz tylko na liczbę ofert to idź w ASP.NET - będziesz miał pieniądze i pracę.

Pamiętaj, że zawsze możesz się przeprowadzić lub pracować zdalnie - jest to jakieś rozwiązanie.

Czy dobrze szukałeś tych ofert pracy w twoim rejonie? Często spotykam się z sytuacją, że firmy [szczególnie w game dev-ie] nie wystawiają ogłoszeń na jakiś masowych serwisach, a robią to po prostu na swojej stronie i bardzo często jest to mały link w stopce strony :)

1
komentarz 18 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Rozumiem, ale HTML5, CSS3 i JavaScript nie jest najlepszy do wszystkich aplikacji mobilnych. Jeśli chce się użyć JS można użyć NativeScript, React Native. Nie ma języka najlepszego, JS działa wszędzie i jest najbardziej uniwersalny, ale to nie znaczy, że wszędzie będzie dobrze się sprawdzał.
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2016 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Js ma tyle bibliotek, frameów i do tego es6. Moim zdaniem jak web to web i uczysz się back-endu (PHP/C# ASP) i do tego JS. Nie łączyłbym tego z C++. Na desktop ewentualnie Android.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 284 wizyt
pytanie zadane 8 października 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Evarez Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 706 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 195 wizyt

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...