• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie jak to wszystko ogarnąć

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
929 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w C i C++ przez Madey Nowicjusz (130 p.)
edycja 17 listopada 2016 przez Madey
Witam, uczęszczam do trzeciej klasy technikum(profil Informatyczny) i mam następujący problem, uczę się programowania od paru lat a tak naprawdę nie czuje się na siłach żeby stworzyć coś większego, poza jakimiś zwykłymi programami. Uczyłem się C++,PHP,JS, oczywiście CSS i HTML ale tak naprawdę uważam że każde z nich umiem wybiórczo, oczywiście w szkole niczego się nie nauczę bo mamy totalne podstawy i bez nauki mam same 5/6 nie wspominając że czasami nauczyciele sami popełniają podstawowe błędy. Moje pytanie jest takie co polecacie żeby ogarnąć to wszystko tak żeby jakoś zacząć czerpać z tego korzyść, jeżeli chodzi o moją dalszą naukę informatki chciałbym pokierować własnie w programowanie "zawodowe" i mam z tym lekki problem bo mam jakąś wiedzę ale nie za bardzo ją chyba wykorzystuje. Myślałem nad jakimiś kursami z programowania ale większości są one płatne :( a tak naprawdę bez żadnego doświadczenia i/ papierka raczej nie dostanę żadnej pracy :/ Co polecacie zrobić ? Lepiej zainwestować w te kursy/studia czy może starać się znaleźć jakąś prace ? Czy może zainwestować w jakieś książki i starać się nadal rozwijać i uczyć na własną rękę ?
komentarz 17 listopada 2016 przez niezalogowany
Odpowiedz w jednym zdaniu: o co nas właściwie prosisz? (W czym mamy ci pomóc?)

(twoje pytanie to masa wymieszanej historii życia z pytaniem do nas, co gorsza nie jest to w widoczny sposób oddzielone)
komentarz 17 listopada 2016 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
shead, pytanie zaczyna się od
"Moje pytanie jest takie co polecacie żeby ogarnąć to wszystko tak żeby jakoś zacząć... "
komentarz 17 listopada 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Myślałem nad jakimiś kursami z programowania ale większości są one płatne :( a tak naprawdę bez żadnego doświadczenia i/ papierka raczej nie dostanę żadnej pracy :/ Co polecacie zrobić ? Lepiej zainwestować w te kursy/studia czy może starać się znaleźć jakąś prace ? Czy może zainwestować w jakieś książki i starać się nadal rozwijać i uczyć na własną rękę ?

Jak wbijesz te pytania w przegladarke to zobaczysz kilka tematow a opowiedzi beda nastepujace:

1. Dostaniesz prace, licza sie umiejetnosci

2. Lepiej uczyc sie samemu, nie tracic czasu a pozniej szukaj pracy, chyba ze juz na tyle potrafisz te jezyki

3. Oczywiscie, na gorze masz ikonke z przydatnymi ksiazkami, a co do JS, PHP czyli web, to jest multum tematow, gdzie ludzie mowia o czyms aktualnym.

5 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2016 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Zależy co chcesz robić. Wymieniłeś że uczyłeś się wszystkiego po trochu. Wybierz coś co ci się najbardziej podobało i się tego ucz.
0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Dzis poznalem takie zdanie: "Jedyna przeszkoda w we wlasnym doskonaleniu to Ty sam, szukajacy kolejnej wymowki czemu tego nie zrobic"

C++,PHP,JS, oczywiście CSS i HTML ale tak naprawdę uważam że każde z nich umiem wybiórczo

I niestety o to chodzi w szkole. Szkola pokazuje Ci tylko mozliwe drogi, a Ty sam musisz zdecydowac w ktora strone isc i wiem ze nie jest to latwe, zwlaszcza na Twoim miejscu (na studiach jest nie wiele lepiej - jedyna roznica ze masz na to mniej czasu...). Pisales ze masz 5/6 wiec zdecydowanie wykorzystales czas na poznanie mozliwosci rozwoju - brawo! Ja przykladowo w technikom poznalem  tylko podstawy pascala. HTML, JS, PHP nie bylo wowczas w programie (przynajmnej tak mi sie wydaje, bylo chyba tylko na specjalizacji "Aplikacje internetowe" o ile dobrze pamietam, ale wtedy i tak wybralem sieci komputerowe).

Takze teraz musisz wybrac, czy np. chcesz zostac webdeveloperem i wziac sie za porzadne poznawanie html, js, css php, a pozniej jeszcze innych technologii.

Albo np. gamedev i wziac sie za porzadne poznanie Cpp i odpowiednich bibliotek. 

Czy np. aplikacje na androida czyli nauka glownie javy.

Mozliwosci jest bardzo duzo, moze przegladnij oferty pracy dla programistow i moze cos znajdziesz ciekawego dla siebie.

Powodzenia!

0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Na pewno ucz się najnowszych standardów języka C++. Teraz jest na topie C++17. Ja kiedyś marnowałem czas ucząc się ze starego ebooka, gdzie większość kodów mi się nie kompilowała i musiałem się sporo nagłowić aby je przerabiać pod nowy kompilator. Zobacz co z tego nowego standardu C++17 wyciskają jeszcze na Commodore 64 spece od programowania.

https://www.youtube.com/watch?v=zBkNBP00wJE
komentarz 18 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Skąd wiesz, że chce programować w C++?
komentarz 18 listopada 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Wymienił C++ że się go uczył, to uważam że warto te wiedzę rozwijać.
komentarz 18 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Warto jeśli chce pisać programy w C++. Jeśli chce pisać np. strony internetowe C++ to strata czasu.
komentarz 18 listopada 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
nie ma jescze standu 17
komentarz 18 listopada 2016 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Ale są już wczesne drafty standardu a najnowsze gcc i clang już go wspierają w większej części.
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Ja bym na Twoim miejscu po prostu poszukał gdzieś pracy na jakimś juniorskim stanowisku, albo stażu. Prawda jest taka, że w szkole i na studiach nauczysz się raczej samych podstaw i nic więcej, bo jak ktoś już tutaj napisał, szkoła i studia moją pokazać Ci tylko możliwe ścieżki, a nie nauczyć czegoś konkretnego, a przynajmniej tak to wygląda obecnie w rzeczywistości.
Taka praca pozwoli Ci ugruntować wiedzę oraz poprawi Twojego skilla, nie istotne, że będzie to praca za grosze, ale zawsze to jakiś początek, tym bardziej, że się jeszcze uczysz.
Poszukaj więc najlepiej jakieś pracy czy tam stażu i nie bój się, że Twoje umiejętności są zbyt niskie, prawda jest taka, że zawsze będą zbyt niskie, jeżeli będziesz dalej sam tylko siebie oceniał, pozwól ocenić się innym, a może się okazać, że masz całkiem fajny poziom wiedzy, który warto uporządkować i z czasem powiększyć, a takie rzeczy możliwe są tylko pracując przy konkretnych projektach, czyli de facto pracując gdzieś ;)
komentarz 18 listopada 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Weź pod uwagę jeszcze, że junior to nie osoba która nic nie potrafi.. przeważnie od takiego juniora wymaga się dobrej znajomości języka, podstaw oop, znajomości gita, kilka wzorców-chociażby pobieżnie, jakiegoś frameworka- czy konkretnej biblioteki w innym języku niż webowy itd. Także, jest tego trochę.
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
Masz tyle wiedzy w Internecie, czy nawet w zwykłych książkach że to głowa mała. Wystarczy tylko chcieć. Twórz własne projekty niech inni oceniają i ucz się na swoich błędach które popełniasz.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 702 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2015 w Offtop przez sh1nen Obywatel (1,570 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 510 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 338 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2020 w Python przez SzymonPJ Użytkownik (940 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...