• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Udostępnianie localhost z komputera na telefon z pominięciem routera.

0 głosów
1,689 wizyt
pytanie zadane 17 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
Witam serdecznie.

Zastanawiam się czy istnieje taka możliwość by udostępnić stronę z laptopa bezpośrednio na telefon, ale z pominięciem jakich kolwiek dodatkowych sprzętów.

Chodzi o to, że chciałbym mieć dostęp do bazy danych, ale nie mam możliwości by komputer mieć bezpośrednio przy sobie. Jedyna możliwość to telefon. Problem jest w tym, że nie mam dostępu do żadnej sieci lokalnej. Jedyna możliwość to udostępnienie internetu z telefonu z Windows 8.1.

W sieci lokalnej działa to bez problemu. Wystarczy wpisać w telefonie adres komputera z Xampem i po sprawie.

W przypadku udostępnienia internetu z telefonu ten sposób nie działa.

Niestety w internecie nie znalazłem takiego tematu. Jedynie z siecią lokalną.

Pozdrawiam

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 17 listopada 2016 przez niezalogowany

Jeżeli nie ma AP to nie ma mowy o udostępnieniu strony w sieci, jedno urządzenie musi pełnić rolę AP nie ważne czy to jest router czy sama karta sieciowa konkretnego urządzenia.

Najprościej jest to zrobić w Linuxie, w Windowsie trzeba się chwilę pobawić:

Ale po przeczytaniu dokładniej wątku doczytałem, że chcesz mieć dostęp do określonych zasobów z sieci lokalnej przez Internet, wtedy warto zainteresować się stworzeniem własnego serwera VPN:

komentarz 17 listopada 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
Nie. Chodzi o tą pierwszą opcje.

W miejscach gdzie potrzebuję dostać się do bazy jest ciężko z zasięgiem. Dlatego chodzi właśnie o to pierwsze rozwiązanie czyli bez internetu. Gdyby nie słaby zasięg to wrzuciłbym to na jakiś serwer i po sprawie.

Problem jest że ten sposób dla Windowsa poprostu mi nie działa. Niby wszystko się tworzy ok, ale nie można tego wystartować. Z ciekawości sprawdziłem to na innym laptopie z win10 i wszystko działa. W internecie doszukałem się że jest na to jakaś poprawka, ale znalazłem tylko dla wersji Win7.
komentarz 18 listopada 2016 przez niezalogowany
Czyli masz zawsze komputer i telefon blisko siebie. Ale dalej musisz stworzyć sieć, bo na tej zasadzie to działa: twój komputer musi działać jako hotspot
komentarz 18 listopada 2016 przez bartek7910 Obywatel (1,980 p.)
Zgadza się. Tylko problem jest z tym Hotspotem. Do pracy mam małego netbooka i na nim niestety nie chce to zadziałać.

Dla testu utworzyłem hotspota na innym laptopie i tam wszystko działa.

Czy możliwe jest by karta Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3165 nie miała takiej opcji?

Edit:

Na laptopie gdzie to działa jest chyba Intel(R) Dual Band Wireless-AC 3160.
komentarz 18 listopada 2016 przez niezalogowany
Polecam poszukać tej informacji w specyfikacji

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,511 wizyt
pytanie zadane 18 października 2020 w HTML i CSS przez kondzix_ez Obywatel (1,930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,566 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 1,338 wizyt

93,741 zapytań

142,676 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...