• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dodawanie elementu na początek listy jednokierunkowej java

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
763 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2016 w Java przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
edycja 14 listopada 2016 przez Patryk Rafał

Witam mam do napisania kod który dodaje element na początek listy , dla pierwszej liczby mi działa ale gdy chcę dodac kolejną na początek to już nie dodaje napisałem coś takiego 

private ElemOne <T> first,last;
    private int licznik = 0;

    @Override
    public void addFirst(Object newData) {
        ElemOne pom = new ElemOne(newData);
        first = new ElemOne(pom);
        if(first.getNext() == null)
        {
          this.first.setData((T) newData);
          this.first.setNext(pom);
          licznik++;
        
        }
    }

 

komentarz 14 listopada 2016 przez Mateusz51 Nałogowiec (28,180 p.)
Możesz podać implementacjie klasy ElemOne? Bo narazie widze tylko tyle ze do first dwukrotnie przypisujesz newData. Raz posrednio a drugi raz jawnie. A na dodatek dla nowo stworzonego obiektu sprawdzasz czy ma nastepnik.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Nikt nie wie co to jest za klasa / interfejs ElemOne. Nie znajduje się ona w bibliotece Javy, ani nie spotkałem jej w żadnej znanej bibliotece np. Spring. Wiem, że to twoja klasa / interfejs. Jeśli nie zobaczę całego kodu to nikt ci nie pomoże. Proszę, użyj do tego Githuba / Bitbucketa - będzie najłatwiej. W ostateczności użyj pastebina, wklej.to i inne podobne.
0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Zdaje sie ze to jest dokladnie to samo co stos, tylko inaczej sie wymawia, dawno nie bawilem sie tym wiec moge sie mylic, jestes teraz na swiezo z tym wiec popraw mnie jesli sie myle.

http://forum.pasja-informatyki.pl/191637/implementacja-stos-pytanie
http://forum.pasja-informatyki.pl/195448/problem-z-wypisaniem-stosu
http://forum.pasja-informatyki.pl/192060/java-palindromy-przy-uzyciu-stosu

Roznica zdaje sie jest taka, ze ze stosu sie zwalnia/usuwa a z listy mozna wielokrotnie odczytywac. Przegladnij to:
http://eduinf.waw.pl/inf/alg/001_search/0086.php
komentarz 14 listopada 2016 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
faktycznie kolego, niestety nie mam drygu do programowania :( mimo chęci
komentarz 14 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
edycja 14 listopada 2016 przez mbabane
a powiedz sam sobie to zadajesz do przerobienia czy na lekcjach w szkole, studiach

Bo jesli zalezy Ci glownie na samej Javie to te przyklady sa kiepskie do jej nauki, przerobienie tych wszystkich struktur (stosow, list, kolejek) ma, wedlug mnie, przede wszystkim nauczyc myslenia, a nie jezyka programowania. Najlepiej do nauczenia sie tych struktur (wedlug mnie) jest uzyc jezyka C/Cpp, Pascala tj. tych jezykow gdzie mamy wskazniki.
komentarz 14 listopada 2016 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
na studiach takie zadania dostajemy, z przedmiotu algorytmy i złozoność
komentarz 14 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
ja to zrozumialem dopiero po tym jak sobie to wszystko rozrysowywalem na kartce, ze strzalkami co na co wskazuje, co sie dzieje jak sie doda nowy element, mniej wiecej tak jest to w podanym przeze mnie linku (ten do eduinf)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,086 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2017 w C i C++ przez Domi9705 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 734 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2020 w C i C++ przez kaminie318 Bywalec (2,070 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 20 stycznia 2020 w C i C++ przez Agnes Użytkownik (990 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...