• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Linux - Podpowiadanie w Atomie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
397 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w C i C++ przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy istnieje szansa na podpowiadanie argumentów funkcji itp. w Atomie? Chodzi mi dokładnie o funkcje, klasy itp. z SFML. Z kompilacją sobie poradzę, chodzi mi tylko o to podpowiadnie.
Pozdrawiam

PS. To może być jakiś inny edytor, byle miał czarny interfejs xd
3
komentarz 13 listopada 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Clion...

3 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Pisanie w edytorze tekstu podczas pracy z C++?

Chłopie!

Jak Linux to:

https://www.jetbrains.com/clion/

Dla studentów gratis, więcej tutaj:

https://www.jetbrains.com/student/

Oraz, na wszelki:

https://www.jetbrains.com/student/license_educational.html

Jeżeli jesteś zmuszony do Atoma, to:

https://blogs.aerys.in/jeanmarc-leroux/2015/07/31/atom-plugins-for-c-development/

komentarz 13 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Nie chcę tu wywołać żadnej głupiej wojenki, ale nie wiem skąd to dziwne myślenie że nie da się pisać kodu w czymś innym niż VS czy jakimś IDE od JetBrains...
1
komentarz 13 listopada 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie chcę tu wywołać żadnej głupiej wojenki, ale nie wiem skąd to dziwne myślenie że nie da się pisać kodu w czymś innym niż VS czy jakimś IDE od JetBrains...

Znajdź w moim tekście słowa: „Nie da się”.

Lub, lepsze, że jak IDE to nie w czymś innym niżeli od JetBrains.

Jakbym miał już polecać od IDE, to właśnie od nich. Robią świetną robotę, to Im się należy.

W dodatku napisałem:

Jak Linux to:

Bo Visual Studio to raczej na windows'y.

W zmian to uważam, że jeżeli ktoś pisze w Sublime/Lub temu podobnych podczas pracy z PHP to albo nie wie co to IDE, albo musi na szybko parę linijek kodu dorobić/zmienić lub na szybko coś przetestować/zaprezentować.

Ten sam stosunek podtrzymuję do C++.

komentarz 13 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Z twojej wypowiedzi widać, że jesteś totalnie zdziwiony, że ktoś mógł wpaść na tak głupi pomysł pisania kodu w jakimś Atomie ;)

Często spotykałem się z taką opinią jak napisałem we wcześniejszym moim komentarzu, a zbliżoną widzę w twojej a mianowicie że w zwykłym edytorze nie da się pisać kodu (przynajmniej na dłuższą metę).

Ja nie chcę tutaj w jakiś sposób krytykować VS (odniesienie do niego nie dotyczyło twojej wypowiedzi, ale raczej ogółu) czy JetBrains i ich IDE,  gdyż wiem że te narzędzia są znane i powszechnie uznawane za bardzo dobre.

Chciałbym tylko poznać argumentację takiej opinii jaką prezentujesz.
komentarz 13 listopada 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

W zmian to uważam, że jeżeli ktoś pisze w Sublime/Lub temu podobnych podczas pracy z PHP to albo nie wie co to IDE, albo musi na szybko parę linijek kodu dorobić/zmienić lub na szybko coś przetestować/zaprezentować.

Tutaj masz moją argumentację.

Gdybym miał pisać, jak sam napisałeś, na dłuższą metę, dajmy na to w Symfony, bez IDE, to prędkość, w jakim wytwarzam kod, kod dobry, spadła by o więcej niżeli połowę.

Pisanie w edytorze tekstu podczas pracy z C++?

Oczywiście, że jestem zdziwiony! Nie tyle co głupim pomysłem, a nie wybraniu inteligentniejszego IDE. Nie zmienia to jednak mojego stanowiska przedstawionego powyżej.

[...] to albo nie wie co to IDE, albo musi na szybko parę linijek kodu dorobić/zmienić lub na szybko coś przetestować/zaprezentować. [...]

Niczego nie narzucam, jedynie stwierdzam, że nie jest to najefektywniejszy pomysł.

komentarz 14 listopada 2016 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Znam ofertę JetBraina, a nawet z niej korzystam i używałbym CLiona ponieważ przekonałem się do nich podczas nauki Pythona i Javy, aczkolwiek jest problem.
Nie potrafię ogarnąć CMake'a (To było na windowsie). Popróbuję jeszcze trochę na Ubuntu :D

A, no i to że nie jestem zmuszony do Atoma, tylko kompilowanie kodu przez terminal mi nie przeszkadza :D Robię sobie pliczek ze skryptami gotowymi, a potem tylko uruchamiam ten plik i już
komentarz 14 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
@HaKiM, Wybacz za moje pytania, ale chcę po prostu wiedzieć czy jestem dziwny, czy nie ;) Ja szczerze mówiąc nie przepadam za IDE, co prawda CLiona jeszcze nie próbowałem, ale rzucę w najbliższym czasie na niego okiem. W IDE przytłacza mnie ogrom opcji, do których często ciężko się dostać . Wiele rzeczy trzeba wyklikać (oczywiście nie mówię że każde IDE takie jest, mówię tylko jakie są moje wspomnienia) - chcesz dodać flagę kompilacji? Proszę bardzo - kliku, kliku, kliku klik, klik. 10 razy szybciej i wygodniej bym to po prostu dopisał do mojego Makefile :) IDE kojarzą mi się z wielką ilością dupereli na ekranie - pole do pisania kodu jest zazwyczaj malutkie. Wiem że okna można niby pozamykać, ale wtedy nie mamy pod ręką wielu rzeczy jak np. katalog z projektem. Ja osobiście preferuję używanie Linuksa i Vima. Działa to naprawdę szybko, wygodnie mi się na tym pracuje, Vim ma naprawdę olbrzymie możliwości, które w dodatku można rozszerzać niezliczoną liczbą pluginów. No i vim jest na tyle uniwersalny że mogę go używać zarówno z poziomu komputera, jak i poprzez ssh. Ktoś powiedział kiedyś coś takiego: "Unix is an IDE". Te słowa mnie osobiście przekonują. Ale kto wie, może pojawi się kiedyś IDE które mnie do siebie przekona. Pozdrawiam :)
komentarz 14 listopada 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

 W IDE przytłacza mnie ogrom opcji, do których często ciężko się dostać . Wiele rzeczy trzeba wyklikać (oczywiście nie mówię że każde IDE takie jest, mówię tylko jakie są moje wspomnienia) - chcesz dodać flagę kompilacji? Proszę bardzo - kliku, kliku, kliku klik, klik. 10 razy szybciej i wygodniej bym to po prostu dopisał do mojego Makefile :) IDE kojarzą mi się z wielką ilością dupereli na ekranie - pole do pisania kodu jest zazwyczaj malutkie. 

Tak samo myślałem. Pięć tysięcy różnych rzeczy, 15 sekund ładowania, a ja chcę do cholery zmienić tylko nazwę klasy! No, ale do tego, jak już wspominałem, służą edytory tekstu.

Dobrze się nauczyć podstaw obsługiwania IDE, poświęcić 3h. na naukę narzędzia i z górki.

Sama opcja Refactoring warta jest IDE. Zmieniam sobie nazwę klasy, a program dba o refactor w każdym miejscu.

Wbudowana kontrola wersji, program debugujący, konsola, okienko z TODO, mini-generator dokumentacji, w przypadku PhpStorm udogodnienia dla PHPUnit a to i tak mała część.

Jak ktoś nie chce korzystać z tych opcji, to droga wolna, nikt nie zmusza. IDE od JetBrains ma dobry layout, który nie zaśmieca.

No, a na dodatek wszystko przygotowane tak, abym nie musiał sięgać po myszkę. :)

Jak ktoś mimo tego wybiera do pisania większej aplikacji Sublime czy Atoma - Droga wolna. Mogę jedynie doradzić, nikt nie musi się ustosunkowywać. : )

komentarz 14 listopada 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Tak, wiem że IDE mają pełno fajnych i przydatnych rzeczy, ale jakoś nigdy nie wydawały się mi one niezbędne. Tak czy siak, na pewno wypróbuję CLiona ;)
+1 głos
odpowiedź 14 listopada 2016 przez Gronekmaster Początkujący (450 p.)
Jak chcesz super lekko, to Vim + plugin YouCompleteMe
0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Nawet pan Jerzy Grębosz pisze swoje przykłady do Symfoni Standard na openSUSE i w KDEvelop z tego co zauważyłem w komentarzach kodów źródłowych. Więc polecę KDEvelop do C++. Obejmuje raczej nawet nowy standard C++17 to IDE i jest szybkie bo napisane nie w Javie, jak te wszystkie kobyły NetBeans, Eclipse. Dobry jest też QT-Creator i CodeBlocks.

https://www.kdevelop.org/

https://www.qt.io/ide/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 351 wizyt
–1 głos
1 odpowiedź 156 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2020 w C# przez tonn204 Mądrala (7,440 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 130 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez trixter310 Obywatel (1,440 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...