• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Schemat dla bazy, sprawdzenie poprawności

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
232 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Chciałbym się dowiedzieć, czy tak połączone tabele mogą być? Czy to jest w miarę poprawnie, a jak nie to co zmienić? To ma być baza dla wyporzyczalni sprzętu(prosta baza)

https://drive.google.com/file/d/0B7_ci1AdL8JXTnJsOEY4TzA3bG8/view?usp=sharing

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 listopada 2016 przez Comandeer Guru (604,780 p.)

Nie widzę sensu osobnej tabeli dla cen. Zrobiłbym to po prostu jako część tabeli sezon.

Nie bardzo też rozumiem połączenia sezonu ze sprzętem. Czy wszystkie sprzęty z danego sezonu mają tę samą cenę? Wygląda to dziwnie.

komentarz 14 listopada 2016 przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
Ja też nie widziałem, ale prowadzący się uparł bym miał informacje w bazie o cenach nawet wtedy jeśli danego sezonu nic nie wypożyczę. Dlatego też, dałem ceny osobno i połączyłem ze sezonem. Więc jakoś to zmienić? Dodatkowa tabela pośrednia, czy jak?
komentarz 14 listopada 2016 przez Comandeer Guru (604,780 p.)

No mówię: wsadziłbym po prostu cenę jako komórkę w tabeli sezon.

No i jak tak zrobię, to dalej będę mieć dostęp do tych cen nawet jeśli nie będzie nic wypożyczone? I mogę zostawić sprzet -> sezon?

Ja to strasznie po omacku robię, mogę implementować, ale jak mam sam wymyślać, to jak dziecko we mgle :P
komentarz 14 listopada 2016 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
Uhm, no ale przecież sezon raczej istnieje niezależnie od tego, czy coś wypożyczono, czy nie.
to jak inaczej mieć dostęp do tych cen, jeśli ktoś nic nie wypożyczy? I nie będzie innego rekordu w bazie?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 4,049 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 356 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2019 w SQL, bazy danych przez Moras Obywatel (1,620 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 135 wizyt

92,973 zapytań

141,938 odpowiedzi

321,180 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...