• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Resety komputera przy obciążeniu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,228 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2016 w Sprzęt komputerowy przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
edycja 13 listopada 2016 przez Michał Muzyka

Witam,
od pewnego czasu zaobserwowałem restarty komputera podczas obciążenia go. Odpalam Wiedźmina 3 na średnich, (1s reset), test 4k w furmarku (1s reset), OCCT (test Power Supply po kilku sekundach reset), OCCT (test karty graficznej lepsze shadery więcej FPS, 1s reset) OCCT test karty na niskich shaderach 60 fps (bez crashy, chodzi dobrze). Wszystkie temperatury są w normie.  Teraz moje pytanie czy jest to prawdopodobnie wina zasilacza czy coś innego może być uszkodzone. Niestety nie mam jak wypróbować innego zasilacza.
Nadmienię że dany zestaw posiadam ok 1,5 roku. Problemy zaczęły się niedawno.
Mój sprzęt:
AMD fx 6300,
8gb ram,
GTX 970 gigabyte,
płyta asus M5A97 Evo
zasilacz Corsair VS650 (dość budżetowy zasliacz na niego stawiam)

nadmienię że na lini 12V praktycznie zawsze mam ok. 11,4V

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
wybrane 29 listopada 2016 przez Michał Muzyka

Najlepsza
Niewątpliwie nowy zasilacz do diagnostyki by się przydał.

Co można zrobić jeśli go nie ma?

Wybudować go z kompa i zajrzeć do niego.Bywa tak,że są uszkodzone kondesatory(rozlany elektrolit,napuchnięte)nie trzymają parametrów.Warto rzucić okiem też na płytę główną i zobaczyć w jakim są stanie.

Co jeszcze można?

Sprawdzić jakość wtyczek zasilających(zaśniedziałe,luźnawe) a szczególnie przejściówek(jeśli są stosowane)

Właściwa diagnostyka w tym temacie powinna rozpocząć się od zasilacza.

Jesteś na dobrym tropie,tylko jest ten ból(wydana kasa)który zawsze istniał :)Wymienię zasilacz,a problem istnieje nadal(albo i nie).

Rozwiązywałem to tak.Kupowałem zasilacz,umawiając się ze sprzedawcą że w ciągu doby go zwrócę jeśli....Oczywiście wytłumaczyłem mu o co chodzi.
komentarz 13 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
mozna wziac kompa do sklepu
komentarz 13 listopada 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Lepiej testować w domu.Bo jeszcze sprzedawca się za wiele nauczy ;)
komentarz 13 listopada 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
zasilacz jeszcze jest na gwarancji, dlatego go nie rozkręcam bo bym to zrobił, tylko wydaje mi się że jakiś powód żeby wysłać na gwarancje musi być (nie wiem), może przyjmą, płyta główna i reszta wydaje się być w porządku
Może udaj się z tym zasilaczem do jakiegoś serwisu niech go przetestują(z ile)

a na ten czas wypożyczą Ci jakiś 100%sprawny serwisowy.

Można się dogadać z serwisantami.Wiem coś o tym.

Wygląda to tak.

Ty diagnozujesz kompa na "serwisowym,pewnym" zasilaczu w domu.Oni testują Twój zasilacz.Diagnoza w takim przypadku powinna jednoznaczna.

Jakieś minimalne koszty poniesiesz za diagnostykę zasilacza.To kwestia dogadania się.

Spodziewaj się tego.

-Panie,to przynieś pan cały komp,tanio i solidnie zrobimy.

Pozdrawiam :)
dzięki, ale i tak zasilacz jest na gwarancji to jak będę jechał do szkoły podskoczę do xkomu (bo mam niedaleko) i zostawię im jak coś nie będzie działać to albo wymienią albo naprawią a i tak mi się teraz nie śpieszy
Uprzedź ich że zasilacz jest na gwarancji,natychmiast jak zaczniesz rozmowę.

Mogą wymagać dowodu zakupu,paragon.Jeśli tam kupowałeś "xkomu" ;)
komentarz 13 listopada 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

Stawiałbym jeszcze na temperatury (skoro wysokie obciążenie), ale niestety niżej pisałeś już, że to nie to. Zasilacz nasuwa się jako następny kandydat, w szczególności że sam nadmieniłeś, iż jest to ekonomiczny element Twojego zestawu. :)

Pan marko bardzo dobrze pisze. yes

nie no "wysokie obciążenie" to chodzi że np. jak włączyłem test grafy w wysokiej rozdzielczości, bo temperatury nie są za wysokie w normie. Na początku też myślałem, że to temperatura, ale wymieniłem paste na procesorze, dołożyłem 2 wentylatory i dalej to samo, to stwierdziłem że to raczej zasilacz, bo raczej jak odpalam wiedźmina na wyższych detalach to nie powinien się przegrzać po wyrenderowaniu kilku klatek (nadmienię że pół roku temu gra działała bez zarzutu).
Ale celuje w zasilacz, na necie patrzyłem że kilka osób też miało problem z tym zasilaczem, a ostatnio coś buczał to wydaje mi się że to on. Wolę dmuchać na zimne i zaniosę go jutro do serwisu (jak korzystam z internetu, czy gram w mniej wymagające gry to nic się nie dzieje). Dam znać jak jutro wrócę smiley Całe szczęście zawsze trzymam wszystkie papierki ze sklepów

Za namową usera z dołu zrobiłem mały test z peryferiami na usb.

Po teście doszedłem do ciekawych wniosków, odłączyłem wszystko, ustawiłem test na najlepszych opcjach 100fps, działało i stwierdziłem że będę podpinał różne urządzenia, podpiąłem myszkę i restart. Stwierdziłem więc że zrobie jeszcze jeden test, tym razem ustawiłem wszystko na maksa, odłączyłem i włączyłem 144fps i po 10 s restart wydaje mi się że zasilacz daje za małą moc.
1
komentarz 14 listopada 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 14 listopada 2016 przez marko

No i fajny wniosek.

Urządzenia USB pobierają "jakieś mA" z zasilacza ;)

Suma tych mA ma już wpływ na wydajność zasilacza.Przy maksymalnym obciążeniu(Twoje testy) tych kilka mA jest krytyczne do prawidłowego działania całego układu(komputera)

Tak by to wyglądało w praktyce połączonej z teorią :)

Myślę że wymiana zasilacza jak najbardziej oczywistą jest.

Masz już odpowiedź na pytanie ...co robić podczas reklamacji zasilacza.

Nie spełnia wymogów(obciążenia) jakie stawia komputer.

Jeśli będą w porządku i będą mieć taki na stanie,istnieje szansa że wymienią go od ręki(zasilacz).Ci z "xkomu" ;)

Daj znać kiedy wszystko będzie ok :)

Pozdrawiam

ps.istnieje prawdopodobieństwo że wymiana zasilacza(gwarancja) może nie dać oczekiwanych rezultatów

dość budżetowy zasilacz na niego stawiam

Nie co się martwić na zapas "nówka zasilacz,to nówka"

I jeszcze coś spróbuj "pertraktować" zwrot kasy za zasilacz,Ty dokładasz do tej zwróconej kasy i kupujesz u nich(xkom) coś lepszego.Jeśli masz taką finansową możliwość.

Podpisano,user z dołu.Podoba mi się ta ksywa nawet ;)

komentarz 29 listopada 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
Witam z powrotem  :D
Corsair wysłał mi nówkę zasilacz i teraz wszystko działa. Najgorsze jest to że mieli 14 dni na odpowiedź i dopiero 13 dnia mi odpowiedzieli no ale trudno ważne że działa :D Dzięki wszystkim za pomoc
1
komentarz 29 listopada 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
edycja 29 listopada 2016 przez marko
Ważne że działa.A czas względny jest :)

Powodzenia.

I jeszcze coś,zamknij temat jako rozwiązany.Będzie porządek :)
0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez shadou102 Pasjonat (21,650 p.)
podłącz innym kabelkiem dodatkowe zasilanie do karty graficznej i sprawdź
niestety jest problem bo mam tylko 2 złącze pci-e które wchodzą do karty nie mam jak zmienić
0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez BinaryMan Stary wyjadacz (12,620 p.)
Nie grzebałeś nic ostatnio w kompie/instalowałeś coś nowego ??
w sensie? troche na kompach się znam, no nic nie grzebałem poważnego, ale jak coś robiłem to już po tym jak zaczął się crashować, wymiana pasty na procesorze dodałem 2 wentylatory (myślałem że się grzeje), a Instalować to raczej nie, biosu nie aktualizowałem ani nic
Z ciekawości zwykłej zainteresuj się tym biosem.Jaką wersję masz i jaka jest dostępna.

Jeśli jest nowsza wersja przeczytaj info co ewentualnie wnosi nowego.

A skoro o biosie mowa.Zmieniałeś kiedyś ustawienia w nim?

Powrót do ustawień domyślnych może pomóc w rozwiązywaniu problemu.
bios mam jeden z najnowszych, nowsza zmienia support urządzeń usb, w biosie nic nie zmieniałem w ostatnim czasie
Wspmniałeś o USB.

Z ciekawości zwykłej ;)

Odłącz od kompa wszystko co jest na USB(chodzi o drukarkę i inne zbędne na czas diagnostyki urządzenia)

Sprawdź kabelki(mysz,klawiatura) bywało że "niewinny" kabelek,lubił od czasu do czasu zrobić krótkie zwarcie i wyłączyć kompa.
no do kompa mam podłączone zawsze te same urządzenia ale sprawdzę i dam znać
Po teście doszedłem do ciekawych wniosków, odłączyłem wszystko, ustawiłem test na najlepszych opcjach 100fps, działało i stwierdziłem że będę podpinał różne urządzenia, podpiąłem myszkę i restart. Stwierdziłem więc że zrobie jeszcze jeden test, tym razem ustawiłem wszystko na maksa, odłączyłem i włączyłem 144fps i po 10 s restart wydaje mi się że zasilacz daje za małą moc
0 głosów
odpowiedź 13 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
sprawdz czy radiator na procesorze dobrze przylega do rdzenia, oraz czy nie masz jakiegos wirusa
dobrze przylega, to nie jest wina procesora i temperatur, crash zdarza się przy 30C, 60C czy innym to nie ma znaczenia, wszelakie testy cpu przechodzi bez problemu, wirus też nie bo crash zdarza się zawsze przy większym obciążeniu, wydaje mi się że to zasilacz, no nie mam jak tego sprawdzić, nie ma żadnego blue screena ani logu, tylko restart
komentarz 13 listopada 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
Wedlug mnie sprawdzenie czy to nie wirus nic nie kosztuje a moze pomoc, ale jak uwazasz.

A moze ze sterownikami cos sie porobilo
sterowniki zaktualizowałem i nie pomogło
0 głosów
odpowiedź 18 listopada 2016 przez niezalogowany
Zobacz, czy wszystkie wentylatory są podpięte i sprawne, w razie konieczności podepnij i zobacz czy błąd pojawia się dalej. Krótko mówiąc, przyczyną najczęściej jest wadliwe chłodzenie
komentarz 19 listopada 2016 przez Michał Muzyka Pasjonat (24,080 p.)
Na razie oddałem zasilacz na gwarancję, problemem nie jest chłodzenie, lecz na 90% kwestia zasilania

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 4 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez lukasz33 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 183 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2017 w Sprzęt komputerowy przez molik Użytkownik (950 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 349 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez mhvw Początkujący (350 p.)

93,006 zapytań

141,972 odpowiedzi

321,254 komentarzy

62,345 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...