• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak konkretnie działa zapętlanie (funkcja for)?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
681 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w C i C++ przez ChiriChiri Obywatel (1,260 p.)

Wiem, że to forum bardziej odpowiednie jest pod pytania konkretne (więc bardzo przepraszam) ale nie potrafię zrozumieć jak działa pętla w pętli, więc bardzo prosiłabym o jakieś obrazowe i łopatologiczne wyjaśnienie Jak działa sama pętla for rozumiem i stosuje, ale jak już mam stworzyć np. dywanik , albo jakiś ciąg różnych znaczków, czy taką choinkę to już tego nie zrobię, ale np. gdy mam kod na zwykłą choinkę to potrafię tak coś poprzekształcać żeby otrzymać coś podobnego, ale zastanawiam się teraz czy nie po prostu fartem sad

1
komentarz 12 listopada 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Wyobraz sobie ze pierwsza petla lecisz po wierszach tabeli a petla w tej petli po jej kolumnach. :)
komentarz 12 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
int main()
{
    // tablica dwuwymiarowa (10x10)
    int tab[10][10];
    
    // wypełnienie tablicy jakimiś wartościami
    for(int i=0; i<10; i++)
        for(int j=0; j<10; j++)
            tab[i][j] = rand()%100;
    
    // wyświetlenie wartości tablicy
    for(int i=0; i<10; i++)
        for(int j=0; j<10; j++)
            cout << tab[i][j];
}

Lektura do poczytania:
https://pl.wikibooks.org/wiki/C/Tablice#Tablice_wielowymiarowe

komentarz 12 listopada 2016 przez ChiriChiri Obywatel (1,260 p.)
No tak właśnie to sobie wyobrażałam, ale to jak coś sobie wyobrażam nijak ma się do tego co jest na ekranie *.*

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 listopada 2016 przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)

Pętle w pętli, to tak zwane pętle zagnieżdżone.

Może od początku - jak działa pętla.
Pętla to instrukcja, która sprawia, że to co jest w środku powtarza się ileś razy, zależnie od warunku pętli.

Przykładowo taka pętla:

for(int i=1; i<=10; i++){

// kod

}

Wykona się 10 razy, czyli kod, który znaduje się w środku wykona się 10 razy.

Jeśli do pętli  a wsadzisz drugą pętle b , to ona też będzie częścią kodu pętli a, a więc wykona się tyle razy ile pętla a ma powtórzeń, np 10.

Taka więc pętla:

for(int i=0; i<9; i++){

   for(int j=0; j<9; j++){

     cout << i << j << endl;

   }

}

Sprawi, że wypis liczby nastąpi 100 razy. Bo zewnętrzna pętla a, 10 razy uruchomi wewnętrzną (zagnieżdżoną) pętlę b, która to 10 razy wypisuje liczbe.

Więc 10 uruchomien pętli po 10 powtórzeń daje - 10*10 = 100 uruchomień

komentarz 19 grudnia 2016 przez A_C Użytkownik (880 p.)
Dołączę się do pytania, nie chcąc tworzyć nowych wątków. Rozumiem całą koncepcję pętla w pętli, ale jak tworzą się wzory. np takie duże A zrobione z mniejszych A?
+1 głos
odpowiedź 12 listopada 2016 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)

To jest trochę jak z liczeniem. Załóżmy że liczysz od 1 do 99.
Zaczynasz liczyć, 01, 02, 03, ..., 08, 09. Dochodzisz do dziewiątki i co teraz?
Zero zwiększasz o jeden (Łopatologicznie tłumacząc xd), a 9 zmieniasz na 0.
W ten sposób liczysz dalej. 10, 11, 12, .. 18, 19. I znowu.
1 zwiększasz, a 9 na 0: 20, 21....
To jest tak jakby pętla zagnieżdżona. Masz pętle która dodaje dziesiątki i w niej pętle która dodaje jedności.

string liczba[10][10]
for(int d = 0; d<9; d++)
    for(int j = 0; j<9; j++)
        liczba[ d ] [ j ] = d + j;

A więc wywołując
cout << liczba[2][8] << endl;

Zobaczymy na ekranie
28

Za każdym przejściem pętli głównej, wykonuje się pętla zagnieżdżona.
Mam nadzieję iż jest to chociaż trochę zrozumiałe xd
 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2020 w C i C++ przez Nabuchadonozor Gaduła (3,120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 794 wizyt
pytanie zadane 8 października 2019 w C i C++ przez rel Początkujący (340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2018 w C i C++ przez m4rcingsxr Początkujący (360 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...