• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matematyka (SI/Inteligencja obliczeniowa), a braki wiedzy z gimnazjum, liceum

Object Storage Arubacloud
0 głosów
408 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Matematyka, fizyka, logika przez PitBull Nowicjusz (200 p.)
Cześć,

Jakiś czas temu chwilę programowałem, właściwie uczyłem się (C++), następnie miałem chwilę przerwy, postanowiłem na poważnie podejść do tematu tym razem. Dokonałem ponownego researchu pod interesujące mnie kryteria i docelowo postawiłem na SI/inteligencję obliczeniową - jak to dziś właściwie zwać, ale mniejsza o to.

Nigdy z matematyki nie byłem super uczniem, nie przepadałem za przedmiotem, być może spowodowane to było nauczycielami, jednak dobrze wiem, że Sztuczna Inteligencja to głównie matematyka, następnie programowanie.

Tak więc chciałbym wznowić także i naukę matematyki. I tu pytanie:

- planuję rozpocząć od logiki i teorii mnogości lub analizy matematycznej. Moja matematyczna wiedza jest słaba, czy zatem powinienem kupić sobie jakiś podręcznik dla gimnazjum(+zbiór zadań, ćwiczenia), następnie dla liceum, wówczas przejść do interesujących mnie nauk matematycznych (w/w) czy będąc nogą w zakresie materiału przerabianego w gimnazjum/liceum, technikum dałbym sobie radę z jednym z powyższych tematów przy odpowiednio dobranych materiałach dydaktycznych? Oczywiście wiem, że będą problemy, będę musiał poświęcić na nie czas, nerwy, będą spadki motywacji, itd.

- od czego lepiej zacząć analiza matematyczna czy logika i teoria mnogości?
komentarz 12 listopada 2016 przez GhostZoombie Użytkownik (640 p.)
A teraz gdzie jesteś? Skończyłeś liceum czy dopiero zaczynasz? Bo ciągle wracasz do gimnazjum, a nie wydaje mi się to zbyt potrzebne, patrząc na wiedzę która została, przynajmniej mi, przekazana. Myślę że możesz, ewentualnie zakupić jakiś zestaw ćwiczeń, fajnie byłoby gdyby był on z  rozwiązaniami/wytłumaczeniem. Jeśli wiesz czego masz się uczyć, ucz się tego, a jeśli napotkasz problemy to szukaj rozwiązań, nabywaj brakującej wiedzy w miarę nauki tej Tobie potrzebnej. Szkoda byłoby gdybyś ucząc się starych rzeczy, tracił zapał do nowych.
komentarz 12 listopada 2016 przez PitBull Nowicjusz (200 p.)
Trochę starszy jestem, poza życiem codziennym gdzie występuje matematyka pod inną postacią, to do szkoły uczęszczałem jakieś mhm już kilka lat temu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 listopada 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,400 p.)
Polecam ci iść na jakieś korepetycje z matematyki. Jeżeli nie masz pieniędzy lub się wstydzisz że jesteś za stary, to w takim wypadku masz np. wiele darmowych stron z gotowymi rozwiązaniami w internecie, aplikacje na smartfony, tutoriale na youtube itp. Możesz zacząć kompletnie od podstaw, przez co utrwalisz swoje braki z gimnazjum. Regularne krótkie aktywności sprawią że za jakiś czas nie będziesz miał problemu z matematyką.
+1 głos
odpowiedź 13 listopada 2016 przez delta_pavonis Początkujący (300 p.)
Witam serdecznie

Jestem nowy na tym forum, można by uznać, że jest to mój debiutancki post. Ale do rzeczy. Jeśli chodzi o matematykę, to zagadnienia, które tu zostały przytoczone, kojarzą mi się bardziej z poziomem akademickim np. analiza matematyczna, czy teoria mnogości. Braki wiedzy z liceum, to duże utrudnienie jeśli chce się opanować wyższy poziom, ale nie jest to problem nie do przejścia. Trudno mi od tak na poczekaniu polecić coś mega dobrego. Ale jak np. chodzi o analizę matematyczną, to warto zacząć od pochodnej funkcji. Oczywiście zakładam, że znane są takie rzeczy jak granica funkcji, no i w ogóle jakaś wiedza na temat samych funkcji, ich rodzajów czyli np. funkcje liniowe, wykładnicze, logarytmiczne, trygonometryczne itp. itd. Jeśli się mylę, to proszę mnie sprostować, choć na polibudzie przez analizę nie jedna noc była nie przespana, a pamiętam, że na dzień dobry profesor zaczął od takiego licealnego przeglądu funkcji. Wiem, że o pochodnej funkcji i nie tylko jest kurs na blogu Mateusza Kowalskiego. Niżej masz link, dalej już trafisz. https://www.youtube.com/watch?v=k2eS5-PL_f0

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,004 wizyt
pytanie zadane 6 czerwca 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez schedz Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 424 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2018 w Bezpieczeństwo, hacking przez Tomaszenkoo Nowicjusz (120 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,635 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...