• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja stronka - sugestie mile widziane

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+2 głosów
1,106 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2015 w Nasze projekty przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Właśnie wrzuciłem na serwer małą stronkę którą dłubię od pewnego czasu, ma służyć po części jako wizytówka/portfolio bo wątpie żeby stała się popularna w odmętach internetu, ale mam też nadzieję że ktoś kiedyś skorzysta z jej dobrodziejstwa :)

Stronkę będę cały czas stopniowo rozwijać.

http://slownikprogramisty.16mb.com/

Hard testing, uwagi, sugestie - mile widziane :)

Front endowiec ze mnie żaden, stąd projekt backendowy bardziej :)

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Dlaczego masz 24 pliki php w katalogu? ;d A.php - Z.php ? ;d
komentarz 11 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
To był mój najmniej skomplikowany pomysł na ogarnięcie tego wyszukiwania po literce :D
komentarz 11 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)
Szczerze to cienko :P Robisz geta z literką i wszystko może być w jednym pliku ze switchem. Wbrew pozorom plik nie będzie duży :)
Wezmę się za to w najbliższym czasie :)
komentarz 11 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

To nic trudnego  xd

Bo wyszukiwanie masz po pierwszej literce w tytule.

Plik 1 gdzie pobierasz metodą GET parametr np itera=A

Robisz prepare i bindujesz parametr litera aby byl PDO::PARAM_STR i długości 1. 

a zapytanie to najprostsze LIKE :litera%

a pozniej tylko fetchAll jak zwrocil cokolwiek to pokzywac a jak nie to pisac, ze nie ma nic xd

Także to jako pierwsze do poprawy ;d
Mnie tylko martwi że jak tam porobie jakieś submity albo zrobię switcha to wysypie mi się ostylwoanie tego i nie zapanuje nad haosem :P Właśnie przez to zdecydowałem się na podstrony z includami :P
Tak, mieszanie html i php w 1 pliku jest złe i dzieje się chaos. ;P
+1 głos
odpowiedź 11 maja 2015 przez Ehlert Ekspert (215,210 p.)

Wszedłem na stronę i oczekiwałem kolejnych nieresponsywnych fajerwerków z css'em. Zamiast tego, to "O kurde, ale fajny pomysł!". Mimo to zrób główne divy w %, jakieś ładne foto w tle... poza tym serio, pomysł spoko. Można byłoby to zgrać z tym forum, ale to takie tam moje skromne rozważanie. 

Powodzenia wink 

Ciesze się że się spodobało :D
+1 głos
odpowiedź 11 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Utwórz sobie tabelę w bazie danych o nazwie np. definicje z kolumnami id, fraza, definicja i w jednym pliku. Do kolejnych liter alfabetu(linków) przypisz href do pliku slownik.php?litera=tutaj_litera . Wtedy w pliku slownik.php za pomocą $_GET będziesz w stanie pobrać literę z adresu, wystosować odpowiednie zapytanie do bazy danych i wyświetlić tylko te frazy które zaczynają się od litery z linku. W ten sposób masz wszystko w jednym pliku, a w panelu administratora możesz sobie zrobić input w którym będziesz dodawał kolejne definicje.
Dzięki za stosowną uwagę, właśnie to jest jedna z pierwszych rzeczy do usprawnienia :)
+1 głos
odpowiedź 11 maja 2015 przez Toxc Dyskutant (8,680 p.)
Aaa no tak ... zapomniałem zupełnie o tym, nie mam nic przygotowane :D
0 głosów
odpowiedź 12 maja 2015 przez RemigiuszWaleska Obywatel (1,170 p.)
W sumie stworzyłeś fajną prostą i bardzo możliwe że w przyszłości pomocną stronę.

Nie wiem co o tym sądzisz ale mógłbyś wyświetlać same hasła a dopiero po ich zaznaczeniu pojawiło by się w nowej karcie lub rozwineło wytłumaczenie np:

i

* interfejs (ang interaface)

*interpreter (ang interpreter)

*iterator (ang iterator)

Ponieważ gdy rozbudujesz bardziej stronę i pod literą "d" pojawi się 70, 80, 90 ... haseł to wyszukiwanie ich może być kłopotliwe gdy pod każdym z nich jest dokładny opis; po prostu będzie trzeba przewijać w dół i wdół i jeszcze raz :)
komentarz 12 maja 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Myślałem już o tym, na razie haseł jest mało ale faktycznie potem może być to kłopotliwe :) Postaram się to opanować :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 30 stycznia 2020 w Offtop przez tresvitae Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 534 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2018 w C i C++ przez Piotr_Minda Początkujący (380 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 1,487 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2017 w C i C++ przez XYZ1234 Użytkownik (620 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,260 komentarzy

63,257 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...