• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książka do nauki języka sql

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
5,915 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w SQL, bazy danych przez fanpajny Obywatel (1,610 p.)

Czy ktoś z was korzystał z książki Praktyczny kurs SQL. Wydanie III ?

Warto w nią zainwestować? 

Jak ją oceniacie?

Jakie inne książki o tej tematyce moglibyście polecić

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
wybrane 12 listopada 2016 przez fanpajny

Najlepsza
Ja bym zainwestował w: http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm

Z tej książki ogarniesz PHP i MySQL i wykorzystasz to na projektach, które są zawarte w książce (np. sklep internetowy).

Chyba, że chcesz się parać zwykłym SQL w takim razie ta książka co podałeś jest (chyba) najlepsza.

Pozdrowionka!
2
komentarz 12 listopada 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
książka z z 2009r. nieźle.
komentarz 12 listopada 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Z tej książki ogarniesz PHP i MySQL i wykorzystasz to na projektach, które są zawarte w książce (np. sklep internetowy).

książka z z 2009r. nieźle.

Polecam tą nowszą książkę http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-od-nowicjusza-do-wojownika-ninja-kevin-yank,phmnow.htm

Na Helionie niedostępna. Szukaj na Allegro.

komentarz 13 listopada 2016 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Boshi. Jak cię to tak bardzo kuje w oczy, że książka jest z 2009 r. to żeby sprawiedliwości/formalności (niepotrzebne skreślić) stało się zadość to napisz do adminów, żeby podlinkowali w zakładce "Książki warte uwagi" najnowsze wydanie owej książki, o którą dysputa się toczy.

To przecież prosi o pomstę do nieba w Twoim mniemaniu, więc zrób coś z tym zanim będzie za późno!
komentarz 13 listopada 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
nie ma nowszego wydania niż to z 2009r więc nie wiem o czym piszesz.
0 głosów
odpowiedź 12 listopada 2016 przez ThePatrykOOO Dyskutant (8,380 p.)
Do nauki SQL w przynajmniej w stopniu podstawowym nie musisz korzystać z książek masz wiele wiedzy w internecie np.

www.w3schools.com

http://dev.mysql.com/

Książki którymi warto się zainteresować to tą co podałeś czyli Praktyczny kurs SQL oraz SQL vademecum.
komentarz 12 listopada 2016 przez fanpajny Obywatel (1,610 p.)
O www.w3schools.com już słyszałem wiele opini i zazwyczaj były one negatywne
0 głosów
odpowiedź 25 grudnia 2016 przez Artur Czerwiński Początkujący (260 p.)
Tak naprawdę zależy do czego potrzebujesz używać SQL'a, czy do tworzenia stron internetowych (MySQL) lub do odpytywania bazy danych z Oracle, Microsoft SQL Server a nawet Microsoft Access. Z MySQL Ci nie pomogę, bo jeszcze nie mam umiejętności aby Ci w tym temacie coś poradzić, natomiast jeżeli potrzebujesz układać skrypty aby wyciągnąć dane z określonego programu bazo-danowego to polecam polską książkę Katarzyny Żmudy "Jak osiągnąć mistrzostwo w konstruowaniu zapytań". Jest ona dosyć świeża (2015 rok), uprzedzam od razu, w tej książce nie jest zawarte jakiego programu bazo-danowego używać (ja korzystałem z Microsoft SQL Server 2014) i owszem zdarzają się w niej błędy (chociaż jest ich niewiele). Niemniej najważniejsze w książce jest to, że zawiera ogromną ilość przykładów i ćwiczeń do rozwiązania. Nie wiem jak jest u Ciebie, ja jednak najszybciej uczę się przez praktykę, dlatego tą pozycję polecam z trzech powodów: 1) Ilość ćwiczeń w każdym rozdziale, a następnie kolejna dawka ćwiczeń sprawdzająca nabytą wiedzę ;P, 2) Kosztuje tylko 55 zł (niewielka cena za nowe umiejętności), 3) Co tu dużo pisać książka napisała Polka, także to już chyba mówi samo za siebie ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 592 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2016 w SQL, bazy danych przez Michau Xlow Pasjonat (15,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt

91,787 zapytań

140,452 odpowiedzi

316,849 komentarzy

61,135 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...