• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dobry jest Xamarin? Wasze opinie.

0 głosów
1,688 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2016 w Offtop przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
Chciałbym by wypowiedziały się przede wszystkim osoby, które z Xamarina już korzystały.

Uważacie, że jest to narzędzie warte uwagi?

Moje pytanie ma też drugie dno. Szukając nowego języka do nauki mój wzrok padł na Jave i C#.

Ponieważ chciałbym pobawić się w robienie aplikacji mobilnych na androida raczej skłoniłem się ku javie, aczkolwiek C# znacznie bardziej mi podchodzi, przynajmniej takie mam pierwsze wrażenie.
Czy więc powinienem spróbować przekonać się do Javy, aby w przyszłości kodzić fajne apki, czy jednak narzędzia takie jak xamarin umożliwią mi pisanie ich w innym języku?

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 11 listopada 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Java i C# to właściwie te same języki, ale mają różne biblioteki, Javę wybierz jeśli wolisz rzaczej mieć zwykłą pracę, a xamarin jeśli wolisz realizować własne pomysły.
komentarz 11 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)

Java i C# to właściwie te same języki

Kompletna bzdura myślisz, że pewne podobieństwa w składni czynią te języki takimi samymi?  Jednak składnia się dość mocno różni, w Javie mamy pakiety, a w C# przestrzenie nazw. W C# jest więcej słów kluczowych, dyrektywy preprocesora znane z C/C++. Kolejnym argumentem przeciw temu, że nie są to te same języki to fakt, że Java powstała wcześniej i jej celem było od początku jednolite zachowanie kodu niezależnie od systemu i sprzętu, a C# jest dość mocno związany z systemem Windows, a często wiemy, że mocne wiązanie nie jest dobre, wolimy raczej lekkie wiązania.

Różne biblioteki są oczywistą sprawą.

Javę wybierz jeśli wolisz rzaczej mieć zwykłą pracę, a xamarin jeśli wolisz realizować własne pomysły.

Raczej coraz popularniejsze są rozwiązania Cross-Platform, zarówno Xamarin jak Apache Cordova, czy React Native. Każde z nich ma swoje wady i zalety np. szybkość, ilość kodu do napisania, ilość współdzielonego kodu. Warto również wspomnieć o Xamarin Test Cloud - chmura do testowania twojej aplikacji na prawdziwych urządzeniach.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 716 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2016 w Offtop przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 429 wizyt
pytanie zadane 24 września 2015 w Offtop przez fdfxt Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,558 wizyt
pytanie zadane 17 września 2019 w Offtop przez Sławek Obywatel (1,270 p.)

93,731 zapytań

142,668 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,289 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...