• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MVC - pytanie dotyczące osadzenia kodu

0 głosów
93 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2016 w Java przez K0XM4N Gaduła (3,600 p.)

Witam!

Już jakiś czas pisze sobie programy w Javie przy użyciu modelu MVC, lecz zastanawiam się czy robię to poprawnie. Zatem zwracam się do was forumowiczów, w jaki sposób powinno wyglądać osadzenie logiki aplikacji przy użyciu tego wzorca projektowego.

Weźmy za przykład Notatnik, który sobie teraz piszę z wykorzystaniem JavaFX.

Aplikacja składa się z trzech okienek. Jest to: notepad.fxml (główne okno), message.fxml(kominukat o zapisie) oraz font.fxml(wybór czcionki itd). Dla każdego widoku jest jeden kontroler, oprócz tego jedna klasa Modelu Notepad.
A tu mały screen struktury projektu:



I teraz mam wątpliwość co do projektowania aplikacji. Czy główna logika programu (otwieranie plików, zapisywanie ich, tworzenie nowego, wszelkie metody obsługi okien itd) powinna być porozrzucana po tych kontrolerach? Czy mają one być w jednej klasie np. w modelu gdzie potem tylko będę wywoływać odpowiednie metody w kontrolerach?

Obecnie mam aplikacje napisaną w ten sposób, że główna logika znajduje się w modelu Notepad, a kontrolery mają "wstrzyknięty" obiekt notepad i za pomocą tego obiektu wywołuje potrzebne mi metody.

Będę wdzięczny za rady i opinie, razie czego jestem w stanie rzucić kod gdyby była taka potrzeba :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 listopada 2016 przez Aventura Pasjonat (21,770 p.)
Na Twoim miejscu stworzyłbym serwisy i w nich przechowywał logikę biznesową. Kontrolery nie byłyby tak przeładowane - delegowałyby zadania do serwisów.

Przykładowo MessageController mógłby mieć w sobie pole typu MessageService i wywoływać jego metody, które mają w sobie logikę biznesową.

A Model to Model, zwykłe gettery, settery i standardowe metody.
komentarz 9 listopada 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,340 p.)
Model to struktura danych. Ponieważ każda metoda daje pełen dostęp do niego. Możesz użyć lomboka do wygenerowania getterów i setterów. Często lepiej użyć Domain Model (Model Domenowy), który ma swoją logikę. W końcu model może przedstawiać wszechświat. Dla człowieka na ziemi wydaje się, że ziemia stoi, a wszystko dookoła niej krąży, ale Kopernik wstrzymał słońce i ruszył ziemię, więc mimo innego punktu widzenia model może lub nie może wiedzieć co i jaką logikę wykonuje. Tutaj widać, że warto używać ekspertów domenowych, ponieważ mimo tego, że mamy taki punkt widzenia wszystko dzieje się odwrotnie.
komentarz 14 listopada 2016 przez K0XM4N Gaduła (3,600 p.)
Zatem odnosząc się do odpowiedzi Aventura, do każdego kontrolera stworzyć dodatkową klasę serwisową, posiadającą odpowiednią logike dla tego kontrolera?

Rzuć okiem na mój obecny kod, który wygląda tak:

http://pastebin.com/tRWprX7r (Notepad - model)

http://pastebin.com/D2piLT1m (NotepadController)

http://pastebin.com/VvZkGSDU (MessageController)

http://pastebin.com/remw5LWi (FontController)

Co o tym myślisz? Jakieś praktyczne uwagi dotyczące czystości kodu?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 228 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2017 w Java przez K0XM4N Gaduła (3,600 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Daaa22 Mądrala (5,790 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 45 wizyt
pytanie zadane 3 marca w Java przez must Bywalec (2,810 p.)
Porady nie od parady
Odznacz odpowiedź zieloną fajką, jeśli uważasz, że jest ona najlepsza ze wszystkich i umożliwiła ci rozwiązanie problemu.Najlepsza odpowiedź

62,276 zapytań

108,403 odpowiedzi

226,287 komentarzy

34,908 pasjonatów

Przeglądających: 243
Pasjonatów: 9 Gości: 234

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...