• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

#challenge Stwórz drzewko Pitagorasa.

42 Warsaw Coding Academy
+5 głosów
1,322 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w Nasze projekty przez mgpl Obywatel (1,430 p.)
edycja 3 lutego 2016 przez mgpl

Wyzwanie polega na napisaniu programu, który rysuje drzewko Pitagorasa zbudowane z kwadratów.

Proponuję stworzyć to w JavaScripcie z wykorzystaniem elementu <canvas>.

Dzięki temu wyzwaniu nauczysz się korzystać z rekurencji i zgłębisz wiedzę na temat rysowania na płótnie w HTML5.

Pomocne materiały dla tych, którzy wykorzystają JavaScript:

Wprowadzenie do fraktali (trójkąt Sierpińskiego, krzywa Kocha) Przykładowe wykorzystanie rekurencji (odcinek na temat rekurencji stworzył też Mirosław Zelent >klik<).

Kurs HTML5 Canvas

Mam nadzieję, że znajdzie się kilku śmiałych mocarzy :) Jeśli ktoś się podejmie i stworzy program to byłoby fajnie gdyby umieścił link  w poście.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Spróbuję coś takiego skodzić, choć nie ukrywam, nigdy nie kodziłem niczego graficznego (only konsola) i może być troche trudno. Ale przy okazji może podszkolę trochę matmę. Co do tematu to nie ukrywam - dobry challenge.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Będe tu po kolei pisał do czego mi sie udało dojść a więc:

Rozważmy odcinek o długości x. Zbudujmy na tym odcinku kwadrat po jednej stronie. Następnie rozważmy trójkąt prostokątny którego suma kwadratów długości przyprostokątnych jest równa kwadratowi długości x. Niech to będzie konkretny trójkąt pitagorejski o stosunku boków x:y:z 5:12:13. W takiej sytuacji generujemy na podstawie długości z boki x i y. Każdy x i y wygenerowany po narysowaniu pustego trójkąta staje się z. Rysuje się na nim kwadrat a następnie na kwadracie rysuje pusty trójkąt z wygenerowanymi x i y z aktualnego z. Sytuacja wykonuje się rekurencyjnie do pewnego limitu ustalonego przez nas. Teraz tylko zakodować (problem łatwy, ale ja nidy nie pisałem niczego graficznego a tym bardziej nie znam nawet JavaScript )

komentarz 6 kwietnia 2015 przez mgpl Obywatel (1,430 p.)
Ja zrobiłem tak, że można podać kąt (0-90). Zadanie nie jest trudne, bo nie o to tutaj chodzi. ;) Jestem ciekaw jak Ci pójdzie.
+1 głos
odpowiedź 16 kwietnia 2015 przez mgpl Obywatel (1,430 p.)

http://jsbin.com/galeja/ - oto co udało mi się zrobić.

komentarz 17 kwietnia 2015 przez antekskocz Początkujący (420 p.)
Dobra robota ;D

Podobne pytania

+4 głosów
3 odpowiedzi 766 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2016 w Nasze projekty przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
+115 głosów
40 odpowiedzi 14,098 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 723 wizyt
pytanie zadane 25 września 2022 w Nasze projekty przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,780 p.)

93,386 zapytań

142,385 odpowiedzi

322,547 komentarzy

62,748 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...