• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór języka programowania, program sterujacy.

0 głosów
111 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2016 w C i C++ przez Antero00 Bywalec (2,990 p.)
Cześć, przejdę od razu do konkretów.

Buduję robota, który opiera się na mikrokomputerze Raspberry Pi.

Chcę sterować nim po przez przeglądarkę, kilka przycisków ustawienie prędkości, podgląd z kamery. Myślałem nad wykorzystaniem języka C do stworzenia programu, który będzie odpowiedzialny za jazdę.

I tu moje pytania:

1. jaki język wybrać, żeby najprościej stworzyć prostą stronę, gdzie będą np. przyciski ( jedź, stop, lewo, prawo, podgląd z kamery) ?

2. W jaki sposób potem "połączyć" program z C z innym językiem np. ( php, js, html)

Jeśli opis jest nie zrozumiały, postaram się napisać jeszcze raz. Zaznaczam, że interesuje mnie wybór języka, ewentualnie jakiś tutorial. Wszelkie aspekty mechaniczne, elektroniczne pomijam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2016 przez adrian17 VIP (137,020 p.)
0. Raspi poleca Pythona do... wszystkiego. Sterowanie portami IO w nim też jest bardzo proste, więc w zasadzie w ogóle nie trzeba schodzić do C.

1. Prosta stronka z przyciskami to kilkadziesiąt linii kodu w jakimkolwiek wysokopoziomowym języku (choć znowu poleciłbym Pythona, patrz punkt 0). O kamerce się nie wypowiem.

2. Patrz punkt 0
komentarz 6 listopada 2016 przez Antero00 Bywalec (2,990 p.)
A gdybym jednak chciał wykorzystać do tego język C, również mogę wykorzystać dowolny język wysokiegopoziomu ? Jakieś nakierunkowanie co szukać w googlach ?

Moja znajomość języków typu( php, js, html) jest niewielka, dlatego pytam.
komentarz 6 listopada 2016 przez adrian17 VIP (137,020 p.)
Możesz napisać program sterujący z argumentami w C (./steruj 0.5 1.5) i po prostu uruchamiać go z języka wysokopoziomowego. (tylko przy okazji robienia tego zreimplementujesz połowę bibliotek którę robią to samo).

Akurat sterowanie typu "ustaw wartość portu 3 na 50" to najłatwiejsza część tego całego przedsięwzięcia.
0 głosów
odpowiedź 6 listopada 2016 przez Ehlert VIP (138,130 p.)

Może Cylon.js Cię zainteresuje.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 148 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w Inne języki przez DODO Bywalec (2,820 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 271 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 139 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2017 w C i C++ przez Patryk8090 Początkujący (360 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o szczegółowe opisanie problemu oraz udostępnienie wszystkich istotnych informacji (kody źródłowe, zrzuty ekranu itp.).Opisanie problemu

54,362 zapytań

98,200 odpowiedzi

201,961 komentarzy

26,687 pasjonatów

Przeglądających: 250
Pasjonatów: 17 Gości: 233

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...